Șeful Transelectrica a fost revocat. Mircea Coșea: I-am cerut să vină cu dovezi oficiale, a dispărut; Procuratura s-a autosesizat
Marius Dănuț Carașol a fost revocat de către Consiliul de Supraveghere al Transelectrica din funcția de președinte al Directoratului companiei și din funcția de membru al Directoratului, a declarat joi la Digi24 președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica, Mircea Coșea. El a spus că instituția nu va face plângere, dar că, din câte a înțeles din presă, Procuratura s-a autosesizat în acest caz, în care șeful Transelectrica este bănuit că și-a falsificat diploma de absolvire a facultății.
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica i-a solicitat lui Carașol documentele de atestare a studiilor, după ce în presă au apărut informații legate de autenticitatea studiilor sale, explicase încă de miercuri, la Digi24, Mircea Coșea. „L-am sfătuit pe dl. director general, deocamdată mai mult nu putem să facem, să-și rezolve problema printr-o cerere personală pe care s-o facă la Politehnică, în sensul confirmării că există în Foaia matricolă a Universității numele domniei sale, numărul diplomei și anul de absolvire. În al doilea rând, vom face - și lucrul ăsta l-am stabilit acum - vom face și prin proprietari, prin acționari, prin minister (Ministerul Economiei - n.r.) adică, cerere și la minister (Ministerul Educației - n.r.), și la Politehnică, pentru verificarea acestei diplome”, a precizat, miercuri, la Digi24, Mircea Coșea.
Președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica a declarat joi, la Digi24, că directorul Marius Carașol nu a adus aceste documente - i se dăduse un termen de 24 de ore - și, mai mult, el a dispărut pur și simplu, nu a mai răspuns la telefoane și nu a mai putut fi contactat.
„Astăzi, din nou, am convocat o ședință de urgență a Consiliului, pentru că această situație nu mai putea continua, Transelectrica e societată de interes strategic, listată la bursă, riscăm efecte economice negative. A fost motivul pentru care am convocat Consiliul și am hotărât revocarea în absența lui. Dânsul nu a mai venit, nu a mai răspuns la niciun telefon, la nicio chemare”, a spus Mircea Coșea.
Criza alimentară la care omenirea se aștepta în 10-15 ani vine mai devreme
România, țara baronilor locali
Ce face Polonia și noi nu?
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Mircea Coșea a precizat că Ecaterina Andronescu însăși l-a sunat și i-a confirmat că Politehnica nu a acordat diploma cu numărul respectiv pentru Marius Carașol. Diploma este un fals. Ecaterina Andronescu este președinta Senatului Universității Politehnice.
Mircea Coșea a explicat că în momentul în care lui Carașol i s-au cerut actele doveditoare ale studiilor, acesta a venit cu un dosar în care era o diplomă de școală sanitară și o diplomă de absolvire prin licență a Universității Politehnice București, secția Electrotehnică, o diplomă care era asemănătoare cu cele care se eliberează la licență. A adus, de asemenea, patru pagini de matricolă școlară, cu toate examenele. „Nu puteam atesta dacă ele au fost emise corect sau dacă e fals. Dar hârtia există” și părea originală, a spus Coșea.
Numai că, joi, Politehnica a precizat că nu corespundeau semnăturile, nu sunt ale celor care trebuia să le dea, că exista un fel de logo, un antet, care nu corespunde cu cel folosit de UPB la acea dată. „Deci, se pare că falsificarea nici nu e foarte bine făcută din punct de vedere grafic”, a declarat Mircea Coșea.
Marius Carașol a fost numit în funcția de director al Transelectrica în decembrie 2018. În CV-ul afișat pe site-ul instituției, scrie că este inginer diplomat și că a făcut cursurile Universității Politehnice București între 1999 și 2005.
Mircea Coșea a declarat că pentru el personal acest caz este „o surpriză tristă”. Săptămâna viitoare, va avea loc o altă ședință a Consiliului de Supraveghere în care se va analiza ce se întâmplă cu contractele semnate de Marius Carașol. „Am cerut grupului managerial o situație în detaliu a fiecărui contract”, a precizat Coșea, recunoscând, pe de altă parte, că Marius Carașol a avut rezultate bune de când a fost numit director. „Nu îl condamn pentru nimic în sens profesional, ci pentru acest lucru, care e absolut de neînțeles: cum poate un om matur să facă astfel de prostii, astfel de înșelăciuni la nivelul la care a ajuns”, a spus Mircea Coșea.
Procuratura s-a autosesizat în acest caz, a mai spus la Digi24 Mircea Coșea, precizând că are această informație din presă. „Nu vom face plângere la Parchet”, a mai spus Coșea.
Comunicatul Transelectrica
Având în vedere informațiile difuzate în presă în ultimele 24 de ore, referitoare la autenticitatea studiilor președintelui Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Consiliul de Supraveghere al Companiei a decis revocarea domnului Marius-Dănuț CARAȘOL din calitatea de membru al Directoratului, respectiv președinte al Directoratului. Începând cu data de 19 septembrie 2019, în calitatea de președinte al Directoratului a fost numită doamna Claudia-Gina ANASTASE.
Consiliul de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA tratează cu responsabilitate și respect importanța guvernanței corporative în administrarea societății, precum și poziționarea companiei în relația cu investitorii și partenerii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News