Live

Șase firme din zece își cer singure insolvența

Data actualizării: Data publicării:

Numărul reorganizărilor în insolvenţă a crescut de peste 5 ori în cei 10 ani care au urmat după criza financiară.

Totodată, companiile din industrie, servicii şi imobiliare rămân cele mai expuse, potrivit datelor companiei CITR (fosta Casa de Insolvență Transilvania), prezentate marți.

Totodată, România înregistra 16.499 de insolvenţe noi în 2008, în timp ce estimarea pentru finalul acestui an este de aproximativ 8.300, respectiv jumătate din numărul înregistrat în urmă cu zece ani. Totodată, în perioada 2016-2018, numărul de companii intrate anual în insolvenţă a devenit constant, între 8.300-8.600.

”În acelaşi interval, numărul companiilor de impact (cu active care depăşesc 1 milion de euro) care intră în insolvenţă s-a stabilizat între 175-200. Dintre companiile de impact în insolvenţă, 20% au intrat anual în portofoliul CITR”, se arată în comunicat, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte numărul de companii intrate în insolvenţă anual din totalul companiilor, România are un procent de 0,99%, în linie cu alte state europene.

”Piaţa de insolvenţă din România este una matură, comparabilă cu cea a Marii Britanii (0,93%) sau a Franţei (1,78%) din punctul de vedere al companiilor intrate anual în insolvenţă raportat la numărul total de companii. În ansamblu, în ultimii 10 ani, aproape 179.000 de companii au intrat în insolvenţă, în timp ce peste 800.000 au fost înfiinţate.

Debitorii se protejează prin insolvență

Una dintre schimbările importante privește entitatea care cere insolvența. Dacă în 2008 insolvenţa unei companii era cerută preponderent de creditori, astăzi, în procent de 63% debitorii sunt cei care solicită procedura, ceea ce ne arată că din ce în ce mai mulţi înţeleg insolvenţa ca pe o stare de fapt, de altfel exact aşa cum şi este definită de lege”, a declarat directorul general al CITR, Vasile Godîncă-Herlea.

Sectoarele care au format în mod constant topul insolvenţei companiilor de impact în 2016-2017 sunt, conform clasificărilor CAEN, industria (cu 48% în 2017), serviciile (cu 17%) şi domeniul imobiliar (cu 15%). Acestea rămân cele mai expuse şi în continuare, potrivit companiei.

”Din totalul de 870.000 de companii active din România în 2017, doar 3%, aproximativ 23.000, erau companii de impact. Dintre acestea, aproximativ 11.600 (50%) sunt în dificultate. Iar din cele în dificultate, aproximativ 4.500 sunt insolvabile (reprezentând 20% din totalul de 23.000)”, se arată în comunicat.

Godîncă-Herlea a subliniat că băncile au început să manifesteze o prudenţă crescută în ceea ce priveşte finanţarea companiilor aflate în insolvenţă.

”Avem o masă importantă de companii de impact în dificultate, iar băncile au început să manifesteze o prudenţă crescută în ceea ce priveşte finanţarea companiilor aflate în insolvenţă. Astfel, cred că este important să ne îndreptăm atenţia spre proceduri de pre-insolvenţă, precum concordatul preventiv şi mandatul ad-hoc. Am încredere că acestea pot reprezenta soluţiile viitorului pentru companiile în dificultate din România, la fel cum reorganizarea a fost o opţiune de succes în ultimii 10 ani. Însă, pentru a avea eficienţă este necesar un cadru legislativ actualizat, raportat la contextul economic din prezent”, a spus Vasile Godîncă-Herlea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Teodorovici critică statul: Nu a fost un bun partener, a dus multe zone la faliment

Ministrul Justiției, anunț privind insolvența firmelor. „Exigenţele constituţionale sunt îndeplinite”

Se înăspresc regulile pentru firmele care vor să îşi ceară insolvenţa

Îngrijorător. Datoriile firmelor, cu mult peste capitaluri

Partenerii noștri