Probleme economice cu efect de domino. Analist: Ce vedem acum e doar o mică parte din ceea ce ar putea urma la toamnă
Multe industrii sunt în continuare închise sau își desfășoară activitatea cu restricții din cauza măsurilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19. Iar afacerile închise au efect de domino asupra altor ramuri economice. Efectele pe care le vedem acum sunt doar o mică parte din ceea ce ar putea urma. Experții spun că în toamnă vom resimți adevărata criză și că mulți oameni vor rămâne fără loc de muncă.
Olandezii cer falimentul șantierului naval Mangalia
Tinerii, pretențioși la angajare. Ce fel de joburi își doresc
Noi estimări privind valul 5 al pandemiei
Europa a primit Noul An cu multe restricții
Haos în prima zi cu certificatul verde
Ce restricții pregătesc autoritățile
Restricții relaxate la câteva ore după ce au fost impuse: „Pentru popularitate, să nu le sară oamenii în cap”
Patron de restaurant: E absurd să dai 45 de euro pe test ca să mănânci de 50 de lei
Vine primul weekend de nunți cu certificat verde
Economia românească nu a scăpat de efectele negative ale pandemiei de COVID-19. Multe afaceri s-au închis, iar numărul concedierilor este în creștere. Analiștii spun că în toamnă vom avea o imagine mai reală a problemelor din economie.
Adrian Bența, analist fiscal: Adevăratul efect al crizei îl vom vedea asupra companiilor cât și asupra salariaților începând cu data de 25 octombrie când sunt scadente aceste taxe. Atunci vom vedea câte firme rămân în picioare, dacă vor fi concedieri și cât de mari vor fi concedierile.
Restricțiile încă în vigoare nu au efect doar asupra industriilor vizate de acestea. Toate ramurile economice sunt interconectate, iar când una dintre ele nu funcționează și celelalte au de suferit.
Octav Dura, reprezentantul unei asociații de restaurante: Cel puțin 40% din cele 40.000 de societăți comerciale care funcționau înainte de pandemie, nu au mai putut fi deschise. Jumătate din cei 400 de mii de angajați din industria ospitalității vor rămâne fără serviciu. Sunt afectați toți cei care lucrează pentru acest lanț, de la agricultură până la transportatori, producători dar și industria care ajută, de exemplu curățătorii, spălătorii.
„Când o verigă a lanțului are probleme, atunci tot lanțul este afectat”
Adrian Bența, analist fiscal: Lanțul acesta este unul rotund. În momentul în care o verigă a lanțului are probleme, atunci tot lanțul este afectat. Am văzut recent un comunicat al producătorilor de bere care au spus că a scăzut cantitatea de bere produsă din cauza reducerii cererii, având în vedere că restaurantele sunt închise. Consumuri reduse de carburanți au dus la încasări reduse de accize. TVA și accize se reduc ca plăți făcute de consumatorii finali și sunt încasări mai mici la buget.
Iar problemele din economie au și efecte mai puțin așteptate. În ultimele luni, numărul căsătoriilor sau al botezurilor a scăzut semnificativ. Pentru că restaurantele sunt în continuare închise, puțini sunt cei care se încumetă la un astfel de eveniment în aer liber, la care oricum nu pot participa prea multe persoane. Iar efectul se vede și în afacerile saloanelor de înfrumusețare.
Pentru a rezista în criză, mulți oameni de afaceri intră și în online. Sunt însă business-uri care nu pot face acest lucru
Alexandra Georgescu, jurnalist Digi24: Anii trecuți, în această perioadă, saloanele de înfrumusețare erau pline, dar restricțiile din industria de evenimente a făcut ca veniturile saloanelor să scadă semnificativ pentru că și numărul clienților este mult mai mic.
Beatrice Voinea, proprietara unui salon: În contextul actual în care restaurantele au activitatea limitată, iar evenimentele au fost anulate în proporție de 80%, veniturile au fost afectate grav. Am făcut un calcul, veniturile au scăzut undeva cu 40%. Chiar dacă în momentul de față există evenimente restrânse în cazul familial, doamnele preferă să se aranjeze acasă.
Pentru a rezista în această criză, mulți oameni de afaceri intră și în online, după ce au văzut că în timpul stării de urgență acest sector a crescut chiar cu o mie la sută. Sunt însă business-uri care nu pot face acest lucru și sunt nevoiți să găseasca noi idei de afaceri, dar o nouă afacere înseamnă și investiții noi.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News