Live

Cea mai mare inflație din ultimii cinci ani. Ce înseamnă și cine e de vină?

Data actualizării: Data publicării:

Inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. A ajuns la 5% faţă de perioada similară a anului trecut, iar efectele ei sunt resimţite de toţi românii. Alimentele, gazele, carburanţii şi transportul s-au scumpit. Cheltuim mai mulţi bani pe aceleaşi produse, iar creşterile salariale sunt anulate de evoluţia economiei. Consecinţele vor fi noi creşteri ale dobânzilor la credite şi scăderea puterii de cumpărare.

Zahărul şi ouăle sunt singurele două categorii de produse care s-au ieftinit faţă de luna decembrie a anului trecut. Cât despre scumpiri, cele mai importante au fost în cazul citricelor care s-au apropiat de o creştere de 12 procente, urmate în acest top de fructele proaspete şi de cartofi.

Nu doar alimentele s-au scumpit. Gazele naturale costă cu aproape 6% mai mult decât în decembrie, iar transporturile cu peste 3 procente.

Din iunie 2013 nu am mai avut o inflaţie atât de mare. În 2015 şi 2016 inflaţia a fost chiar negativă, iar acum a ajuns iarăşi la 5 procente.

Citiți și:  Guvernul României a intrat în faza de negare. Nu e de acord cu o instituție din subordinea sa

Claudiu Cazacu, expert pieţe financiare: „O inflaţie mai ridicată înseamnă o erodare a consumului, a puterii de consum şi de cumpărare a celor care nu şi-au văzut veniturile crescând peste inflaţie. Un efect ar fi că Banca Centrală este nevoită să majoreze dobânzile. BNR nu a făcut-o ultima dată, dar ne aşteptăm să urmeze majorări suplimentare. Capitalul tinde să se retragă din zonele văzute mai vulnerabile şi vulnerabilitatea este dată de parametrii macro care în momentul de faţă nu mai arată atât de bine ca acum câţiva ani.

Emilian Duca, consultant fiscal: „Sperăm ca în al 12-lea ceas politicile fisale să fie revizuite pentru că această inflație are drept cauză politica fiscală a Guvernului. Trebuie verificat cu atenție pe ce se duc banii. Nu trebuie să uităm că toate aceste aşa-zise creșteri de salarii au fost promovate agresiv începand cu 2017, dovedindu-se în realitate un mare bluf prin efectul inflaţiei pentru o mare parte a celor care au crezut că o vor duce mai bine”.

Ce spune vocea străzii?
„Aici am luat 3 ardei care săptămâna de dinainte de Paşti erau mai ieftini decât 7,99. Deci toate preţurile sunt mari”.

„Ştiu că a crescut preţul la benzină. Şi la motorină. În raport cu salariile din România, preţul e destul de mare. Ne raportăm la Uniunea Europeană şi 1 euro şi ceva...deja suntem cu mult peste. Ar trebui să fie undeva la 3 lei 50”.

Preţul carburanţilor a crescut după decizia Guvernului de a mări acciza. Iar statul are de câştigat şi de aici: mai mult de jumătate din sumele plătite de şoferi în benzinării ajung în bugetul naţional sub formă de taxe.

Evoluţia inflaţiei

iun. 2013: +5,37%
dec. 2013: +1,55%
dec. 2014: +0,83%
dec. 2015: -0,9%
dec. 2016: -0,5%
dec. 2017: +0,2%
mart. 2018: +5,0%
(sursa: INS)

Citiți și: Cea mai mare inflație din 2013. Teodorovici: Efectul salariilor mărite se va tempera

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

România, pe primul loc în clasamentul european al scumpirilor. Ce strategie au comercianții: „Un Crăciun la suta de grame”

Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral. Ce spune președintele Consiliului Fiscal despre bugetari

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a crescut la 5,1%, de la 4,7% în octombrie. Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult

Partenerii noștri