Live

BERD: Războiul şi fenomenele meteo extreme afectează economia. Prețul gazelor e de cinci ori mai mare în Europa decât în SUA

Data publicării:
Europa este afectată de extinderea conflictelor şi de costurile ridicate cu energia. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Războiul şi fenomenele meteo extreme afectează creşterea economică în ţările în care activează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, se arată în raportul semianual publicat joi de BERD.

BERD a înrăutăţit uşor previziunile privind avansul PIB, la 2,8% în acest an şi la 3,5% anul viitor, dar este a doua revizuire în scădere pentru creditorul care acoperă Europa emergentă, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa, informează Agerpres.

Călătorind prin oraşele Europei, văd că starea de spirit e din ce în ce mai pesimistă, continentul fiind afectat de extinderea conflictelor şi de costurile ridicate cu energia", a declarat pentru Reuters economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

Deşi preţurile energiei s-au moderat după vârful înregistrat în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, în 2022, preţurile la gaze în Europa sunt de cinci ori mai ridicate decât cele din Statele Unite, se arată în raport.

De asemenea, BERD a înrăutăţit la 4,7% estimările privind creşterea economiei Ucrainei în 2025, în urma atacurilor la infrastructura energetică, iar pentru acest an previzionează un avans de 3%.

În schimb, în Rusia, creşterea de 4,7% a depăşit aşteptările în primul semestru din 2024, parţial în urma preţurilor la exporturile de petrol, care au crescut în ritm anual cu peste 10%. Discounturile pe care le plătesc importatorii pentru petrolul rusesc au dispărut, ceea ce pune sub semnul întrebării eficacitatea plafonării preţului de către Occident, avertizează BERD.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

După 1.930 de zile de muncă și un miliard de euro cheltuit pentru o ”bijuterie”, au primit o mare lovitură din partea instanței

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania este pregătită să devină „un pilon central” al apărării europene, afirmă ministrul Apărării de la Berlin

Donald Trump continuă atacurile la adresa lui Volodimir Zelenski. Ce acuzații aduce acum fostul președinte american

Joe Biden își reafirmă sprijinul pentru Ucraina. „Suntem alături acum și în viitor”

Problema Hezbollah. Culisele rupturii dintre americani și israelieni despre cum trebuie abordată lupta cu gruparea libaneză

Partenerii noștri