Schema prin care Moscova a ajutat Venezuela să evite sancţiunile americane
Rusia se transformă în casă de comerţ pentru petrolul venezuelean. America vrea să blocheze accesul regimului Maduro la bani, iar Rusia, care are un interes masiv să conserve puterea acolo, oferă ajutor, prin Rosneft.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Au crescut semnificativ vânzările de petrol din Venezuela via Rosneft.
Vânzările de petrol reprezintă cel mai recent semn al dependenţei în creştere a guvernului Venezuelei de legăturile cu Rusia, în timp ce Statele Unite insistă să pună piedici financiare în jurul lui Maduro, pe care îl descrie drept un dictator.
Cu economia sa în plină recesiune şi cu o scădere puternică a producţiei de petrol, Venezuela se străduieşte din greu să îşi finanţeze importurile şi cheltuielile guvernamentale, înainte ca Washingtonul să impună restricţii şi mai dure companiei petroliere de stat.
Pentru Venezuela, afacerile cu petrol sunt absolut vitale. Ţiţeiul reprezintă mai mult de 90% din exporturile ţării şi cea mai mare parte din veniturile guvernamentale.
Când America, până de curând cel mai mare importator de petrol din Venezuela, a început să pună la colţ administraţia Maduro, preşedintele venezuelan a încercat să îşi găsească sprijin în altă parte. De la începutul anului, Maduro a început discuţiile cu aliaţii de la Moscova, cu privire la modalităţile în care ar putea să scape de interdicţii. Rusia a acceptat provocarea şi a declarat ulterior public că sancţiunile americane sunt ilegale şi că va lucra cu Venezuela pentru a le îndepărta.
În cadrul unei scheme descoperite de jurnaliştii de la Reuters, în prezent compania petrolieră de stat din Venezuela a dezvoltat o adevărată reţea prin care să îşi conserve veniturile din exportul de petrol. Iar punctul central al afacerii este Rosneft, gigantul petrolier de stat din Rusia, către care tranzaţionează cantităţi semnificative de petrol venezuelan.
Grupul rusesc de fapt devine un intermediar. Plăteşte imediat pentru ţiţeiul produs în Venezuela cu o reducere a preţului de vânzare, astfel încât să evite intervalul obişnuit de până la 90 de zile pentru încheierea tranzacţiilor cu petrol. Ulterior, compania de stat din Rusia colectează la rândul său întreaga sumă de la cumpărătorii petrolului venezuelean. Practic, are o creanţă de încasat, iar regimul Maduro are la dispoziţie imediat banii necesari.
Acordul dintre Rosneft şi compania petrolieră a Venezuelei face parte dintr-o serie mai largă de scheme a guvernului Maduro astfel încât să aibă acces la numerar, inclusiv prin vânzarea rezervelor de aur ale băncii centrale.
Schemele au frustrat oficialii de la Washington, care, în ultimele zile, s-au tot întrebat de ce sancțiunile nu au avut un impact mai dramatic asupra finanțelor Venezuelei. Acum au şi răspunsul. Rusia a ajutat enorm Venezuela. Rosneft a investit masiv în Venezuela şi continuă să o facă. În ultimii aproape 13 ani, Rusia a împrumutat Venezuela cu aproape 16 miliarde de dolari, sumă care este rambursată în transporturile petroliere.
Venezuela exportă aproximativ 900.000 de barili de petrol pe zi. În martie, doar India a importat aproape 400.000 de barili zilnic, echivalentul a aproape 40% din totalul exporturilor. De altfel, companiile din India, în prezent cel mai mare client al Venezuelei, au fost rugate să participe la acest sistem plătind în schimb Rusiei. Tot petrolul provenit din Venezuela este mascat prin intermediul companiilor ruse şi chineze Plăţile se fac prin intermediul unor firme paravan pentru a evita sancţiunile.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News