ONG pentru protecția animalelor: România pierde bani din exportul de animale vii în țările arabe
Economia pierde cu voia celor care ne conduc. Este concluzia unui ONG internațional care a investigat exportul de animale vii din România către țările din Golful Persic. Sumele încasate de țara noastră sunt de 10 ori mai mici față de cele plătite în piețele din Iordania sau Kuwait. Într-o singură lună, România a exportat 60.000 de oi. Transportul a fost unul chinuitor pentru animale. Oficialii de la Bruxelles au atras atenția oficialilor români că sunt încălcate o serie de norme europene. Ministrul Petre Daea nu vede însă nicio problemă.
Însămânțarea norilor, posibilă cauză pentru inundații în Golf
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”
La jumătatea lunii trecute, în portul Midia, aproape 70.000 de oi din România au fost urcate pe un vapor al unei companii arabe. Destinația - țările din Golful Persic. Transportul a durat 23 de zile și a avut cinci opriri: Arabia Saudită, Dubai, Kuwai, Qatar şi Oman.
Potrivit filmărilor investigatorilor Animals International, în vaporul respectiv, animalele au stat în condiţii greu de imaginat: înghesuite, în căldură şi mizerie, iar multe au murit înainte de a ajunge la destinaţie.
Gabriel Păun, reprezentant Animals International: „Pragul de stres termic, combinaţia aia fatală de temperatură şi umiditate ridicată, poţi să pui şi o singură oaie şi ea va muri sau va suferi cumplit.”
Dacă exportul de animale vii ar fi înlocuit cu exportul de carne congelată ori refrigerată, economia României ar avea de câștigat, iar suferința animalelor ar fi stopată, spun reprezentanții Animals International.
Animalele ar fi tranșate în țară, ar fi mai mult de muncă în abatoarele de la noi, s-ar crea mai multe locuri de muncă, care înseamnă mai multe taxe și impozite la bugetul de stat.
Adrian Oros, Colegiul Medicilor Veterinari din România: „Cu siguranţă nu avem o capacitate de abatorizare a tuturor mieilor şi a oilor care ar trebui sacrificaţi. De aceea, cele trei scenarii prin care s-ar înlocui treptat în cinci ani de zile exporturile de animale vii cel puţin pe timpul verii cu carne si produse din carne, ar da răgazul ca în cei cinci ani dacă în măsurile noului PNDL s-ar cuprinde finanțare și pentru astfel de abatoare.”
O oaie este vândută în România cu 100 de lei. Prețul ei crește de zece ori, în piețele din Orientul Mijlociu
Oficialii europeni au cerut Guvernului României să oprească exportul de animale vii pe timp de vară. În Golful Persic, în această perioadă, la soare, sunt peste 40 de grade celsius.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Iată că am făcut un transport într-o perioadă mai dificilă că nu ştii cum e natura, dar le-am dus bine la bun sfârşit şi au ajuns unde trebuie fără a avea mortalităţi, ba mai mult dect atât, mortalităţile au fost de trei ori mai mici decât normal care se pot înregistra pe parcursul unui transport atât de lung.”
Investigatorii Animals International spun că animalele care mor din cauza căldurii sunt fie aruncate peste bord, fie la gunoi.
Redactor web: George Costiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News