Avertismentul Iranului pentru statele din Golful Persic: Ar fi „inacceptabil”

Data publicării:
Middle,East,Physical,Map
Hartă a Orientului Mijlociu Foto: Shutterstock

Teheranul a transmis statelor arabe din Golf că ar fi „inacceptabil” dacă acestea ar permite utilizarea spațiului lor aerian sau a bazelor lor militare împotriva Iranului și a avertizat că orice astfel de mișcare va atrage un răspuns, a declarat un înalt oficial iranian, informează Reuters.

Oficialul a mai spus că orice acțiune din partea statelor din Golf pentru a echilibra piețele petroliere în cazul în care instalațiile energetice iraniene ar fi lovite de Israel nu face parte din discuțiile de până acum.

Comentariile au venit pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la posibilele represalii israeliene pentru atacul iranian cu rachete de săptămâna trecută, în timp ce ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a vizitat miercuri Arabia Saudită și alte state din Golf, inclusiv Qatar, pentru discuții.

Întâlnirile au urmat discuțiilor dintre Iran și capitalele arabe din Golf de săptămâna trecută, în marja unei conferințe asiatice din Qatar, când statele din Golf au încercat să asigure Iranul de neutralitatea lor în orice conflict între Teheran și Israel.

„Iranul a precizat că orice acțiune a unei țări din Golful Persic împotriva Teheranului, fie prin utilizarea spațiului aerian sau a bazelor militare, va fi considerată de Teheran ca o acțiune a întregului grup, iar Teheranul va răspunde în consecință”, a declarat pentru Reuters înaltul oficial iranian.

„Mesajul a subliniat necesitatea unității regionale împotriva Israelului și importanța asigurării stabilității”, a spus el.

„De asemenea, a arătat clar că orice asistență acordată Israelului, cum ar fi permiterea utilizării spațiului aerian al unei țări regionale pentru acțiuni împotriva Iranului, este inacceptabilă”.

Eventuale acțiuni care să implice OPEC nu au fost discutate

Oficialul iranian a declarat că Teheranul nu a discutat problema creșterii producției de către producătorii de petrol arabi din Golf, dacă producția iraniană ar fi întreruptă în timpul unei eventuale escaladări. Site-ul american de știri Axios, citând oficiali israelieni, a raportat săptămâna trecută că Israelul ar putea viza instalații de producție de petrol din Iran ca represalii.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care este condusă de facto de Arabia Saudită, are suficientă capacitate petrolieră de rezervă pentru a compensa orice pierdere de aprovizionare iraniană în cazul în care o ripostă israeliană ar distruge unele dintre instalațiile țării.

O mare parte din capacitatea de rezervă a OPEC se află în regiunea Golfului Orientului Mijlociu. Iranul nu a amenințat că va ataca instalațiile petroliere din Golf, dar a avertizat anterior că, dacă „susținătorii Israelului” vor interveni direct, interesele lor din regiune vor fi vizate.

Principalul exportator de petrol, Arabia Saudită, a avut o apropiere politică de Teheran în ultimii ani, care a contribuit la atenuarea tensiunilor regionale, însă relațiile rămân dificile.

Arabia Saudită se teme de un atac iranian asupra instalațiilor sale petroliere de când un atac din 2019 asupra rafinăriei sale cheie de la Abqaiq a oprit pentru scurt timp mai mult de 5% din aprovizionarea globală cu petrol. Iranul a negat implicarea.

Un diplomat occidental din Golf a declarat că, în timpul reuniunii Golf-Iran de joi de la Doha, Iranul a precizat că Teheranul a făcut apel la unitate regională în fața unui atac israelian și că a considerat neutralitatea statelor din Golf un minim necesar.

Diplomatul a declarat că Iranul a precizat că Teheranul va urmări îndeaproape modul în care fiecare țară din Golf răspunde în cazul unui atac israelian și, de asemenea, modul în care sunt utilizate bazele americane găzduite în țările lor.

Bahrain, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite găzduiesc toate facilități militare sau trupe americane.

Convorbire Biden - Netanyahu

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au avut miercuri o convorbire telefonică, potrivit BBC. Biden și Netanyahu nu au vorbit direct de mai multe săptămâni, un semn că relația celor doi lideri a devenit din ce în ce mai tensionată și neîncrezătoare.

Discuția dintre cei doi lideri a durat aproximativ 50 de minute, potrivit The Guardian, fiind prima convorbire dintre cei doi din 21 august. Unele mass-media israeliene și americane raportează că vicepreședintele și candidatul la președinție al SUA, Kamala Harris, s-a alăturat lui Biden la convorbire.

Conform The Times of Israel, SUA sunt frustrate după ce Israelul a refuzat să împărtășească informații despre planurile sale și se pare că vor încerca să „modeleze limitele” răspunsului statului evreu la atacul iranian cu rachete.

Joe Biden a declarat vinerea trecută că s-ar gândi la alternative la lovirea câmpurilor petroliere iraniene dacă ar fi în locul Israelului. Săptămâna trecută, el a mai spus că nu ar sprijini Israelul să lovească siturile nucleare iraniene.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri