Live

Analiză IATA: Companiile aeriene vor avea anul acesta venituri la jumătatea lui 2019, cu pierderi de 314 miliarde de dolari

Data publicării:
Foto: Kevin On Man Lee/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Companiile aeriene vor avea venituri mai mici cu 314 miliarde de dolari în 2020 față de 2019, în contextul crizei provocate de COVID-19. Aceasta reprezintă o scădere de 55% față de anul precedent, potrivit ultimei analize a Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA).

Analiza precedentă a IATA, făcută cu doar trei săptămâni în urmă, pe 24 martie, anticipa o reducere a veniturilor de „doar” 252 de miliarde de dolari (-44% față de 2019), într-un scenariu cu restricții severe de călătorie, care durează trei luni.

Datele actualizate, care arată că situația este mai gravă decât s-a anticipat inițial, iau în calcul noi parametri:

• Restricții interne severe care durează trei luni

• Unele restricții privind călătoriile internaționale care se extind dincolo de primele trei luni

• Impact mondial sever, inclusiv în Africa și America Latină (care au avut o prezență redusă a bolii și se previziona o afectare mai redusă, în analiza din luna martie).

IATA așteaptă ca cererea pe segmentul de zboruri comerciale (intern și internațional) să scadă cu 48% în 2020 față de 2019. Cele două elemente principale care conduc la acest aspect sunt:

• Recesiunea spre care se îndreaptă lumea. Șocul economic al crizei COVID-19 este de așteptat să fie cel mai sever în al doilea trimestru, atunci când se estimează că PIB-ul va scădea cu 6% (comparativ, PIB-ul a scăzut cu 2% la vârful crizei financiare globale). Cererea pe zborurile comerciale urmărește îndeaproape evoluția PIB. Impactul reducerii activității economice numai în T2 ar conduce la o scădere de 8% a cererii în trimestrul al treilea.

• Restricții de călătorie: restricțiile de călătorie vor aprofunda impactul recesiunii asupra cererii de călătorie. Cel mai sever impact este de așteptat să fie în al doilea trimestru. La începutul lunii aprilie, numărul zborurilor la nivel global era în scădere cu 80% față de 2019, în mare parte din cauza restricțiilor de călătorie impuse de guverne pentru a combate răspândirea virusului.

Primele zboruri care ar putea să înregistreze creșteri sunt cele interne, începând din trimestrul al treilea, într-o primă etapă de ridicare a restricțiilor de călătorie.

Zborurile externe  își vor reveni mai greu, deoarece IATA anticipează că guvernele vor păstra restricțiile de călătorie mai mult timp.

Editor: Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zborurile Tarom spre Tel Aviv, Amman şi Beirut, suspendate până pe 16 august

Lufthansa va solicita despăgubiri de milioane de euro de la activiștii climatici care au blocat aeroportul din Frankfurt

Zboruri anulate, pasageri care au dormit în aeroport și aglomerație pe Henri Coandă. Criza informatică planetară a afectat și România

TAROM a primit aproximativ 600 de cereri de despăgubire pentru zborurile anulate din 8 iulie. 90% sunt incomplete

Partenerii noștri