Live

Iohannis: Cheltuielile pentru pesta porcină din fondul de rezervă al Guvernului sunt zero

Data actualizării: Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis face un nou apel la Guvern pentru căutarea de soluții prin care să se oprească extinderea virsului pestei porcine africane. Șeful statului afirmă că Executivul nu a alocat niciun leu din fondul de rezervă al guvernului pentru pesta porcină, așa cum anunțase Eugen Teodorovici că s-au alocat bani. Iohannis a mai afirmat că este lipsit de imprudență ca acest fond să ajungă la zero, în condițiile în care se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare.

Foto: Guliver/GettyImages

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Pe fondul crizei generate de extinderea accelerată a virusului pestei porcine africane (PPA) și în legătură cu ultimele declarații din partea membrilor Guvernului, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția asupra responsabilităților imperative pe care autoritățile guvernamentale le au pentru a aduce situația sub control, astfel încât să fie blocată răspândirea virusului PPA și în alte județe decât cele afectate până în prezent în mod direct.

Cu privire la despăgubirea populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să asigure un proces cât mai rapid, simplu și eficient de întocmire, aprobare și plată a dosarelor de despăgubire a populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformității evidențelor și a despăgubirilor. De modul în care se acordă aceste despăgubiri depinde bunăstarea gospodăriilor populației afectate de virusul PPA, dar și viitorul industriei de creștere a porcului.

Dată fiind starea de fapt și extinderea agresivă a pestei porcine, cu riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României, din partea Guvernului se anunță cu seninătate faptul că fondul de rezervă este zero, în ciuda asigurărilor repetate prin care Guvernul și-a propus să arate că situația bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii și pentru restul cheltuielilor.

În ciuda gravității acestei situații în raport cu mijloacele de intervenție pentru anumite situații de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină.

În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA.

De altfel, modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când într-adevăr ne confruntăm cu o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși fondul de rezervă al Guvernului se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare.

În acest context, este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiționează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esențiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizițiile de medicamente. Această abordare nu reprezintă altceva decât un exercițiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a făcut un adevărat mod de guvernare.

Vina pentru situația bugetară critică în care se află acum Guvernul aparține în totalitate miniștrilor care la începutul anului nu au fost capabili să facă estimări corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordonează.

Președintele României a tras în repetate rânduri semnale de alarmă în legătură cu sustenabilitatea precară a bugetului anului 2018, fiind evidentă subfinanțarea anumitor capitole de cheltuieli.

De exemplu, în privința constrângerilor pe care Guvernul le invocă, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul că tocmai prevederile rectificării bugetare vulnerabilizează buna funcționare a aprovizionării cu medicamente: la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD a însemnat tăieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul „bunuri și servicii” - din care sunt achiziționate medicamentele, pentru ca banii să fie direcționați la transferuri, pentru plata salariilor.

Din dorința de a bifa respectarea țintelor asumate în privința deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau să primească abia ulterior resursele financiare necesare. Însă o rectificare bugetară serioasă nu înseamnă să faci cârpeli și să apelezi la acțiuni pompieristice.”

Citiți și

Previziuni sumbre privind creșterea porcilor în România. Ar trebui urmat exemplul Spaniei?

CE a avertizat România de pesta porcină africană în februarie 2017. ANSVSA a redus măsurile, în loc să le înăsprească

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi: Acum o să vină salvatorul. Dacă nu o să fie Crin Antonescu, o să se sacrifice Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale

Călin Georgescu, amenințare voalată la adresa magistraților și politicienilor: „Inevitabilul e inevitabil”

Elena Lasconi, mesaj la o lună de la anularea alegerilor: „Klaus Iohannis și cei de la vârful statului român ne datorează explicații”

Klaus Iohannis, mesaj de Anul Nou: „Pe fondul unor nemulţumiri justificate la nivelul societății, ne aflăm într-un moment de cumpănă”

Partenerii noștri