Live

Surprins de pesta porcină. Director DSVSA: „Ne-am concentrat pe uscat, dar ea a venit după apă”

Data publicării:
Photo by Scott Olson/Getty Images

Au început pregătirile la cea mai mare fermă din România, cea din judeţul Brăila, pentru sacrificarea celor 140.000 de porci. Virusul pestei porcine a fost confirmat acolo şi inspectorii DSV, medicii veterniari, spun că o astfel de sacrificare presupune o acţiune de amploare. Este vorba despre complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, unde sunt 140.000 de porci. Rezultatul analizelor făcute în Capitală a fost primit în această dimineaţă și a confirmat că probele luate la fermă sunt contaminate. Toți porcii din fermă vor fi uciși și cel puţin 200 de oameni îşi vor pierde locul de muncă.

Director sanitar-veterinar, luat prin surprindere de pesta porcină: Ne-am concentrat pe uscat, dar ea a venit după apă”

Inspectorii DVS au luat probe de la animalele din ferma de la Gropeni şi le-au trimis pentru evaluare la Bucureşti.

George Paladi, prefectul judeţului Brăila: „Avem analiza venită de la Bucureşti şi se confirmă pesta porcină africană”.

Autorităţile, împreună cu administratorul complexului zootehnic, au început pregătirile pentru ca de luni să înceapă sacrificarea tuturor porcilor din fermă. Dat fiind numărul mare de animale, o parte dintre cadavre va fi incinerată, iar o alta îngropată.

Gicu Drăgan - director al DSVA Brăila: „Până atunci oricum trebuie să respecte măsurile de biosecuritate, stricte, pentru că boala acolo va lua amploare, vor fi mai multe animale bolnave acolo, agentul economic ia măsurile de biosecuritare sub supraveghere sanitară veterinară ca să nu cumva să mai difuzăm această boală”.

Operaţiunea este un dezastru economic pentru fermă. Pagubele se ridică la zeci de milioane de euro.

Dumitru Ijataruc - medic veterinar la ferma Gropeni: „Pagube mari, pe acesta platou sunt în acest moment 141.000 de porci”.

Gicu Drăgan, director DSVSA Brăila: „Cheltuielile nu vor mai fi doar pentru despăgubile porcilor, sunt cheltuieleile colaterale care vor interveni. Adică furajele care fi confiscate şi aşa mai departe. Deci pierderea economică este enormă”.

După închiderea fermei, 265 de oameni îşi vor pierde locul de muncă.

Joi virusul a fost confirmat la o fermă de porci din Tichileşti, a doua ca mărime din judeţul Brăila, unde s-a început deja operaţiunea de eutanasiere a 35.000 de porci.

Alexandru Dumitrescu, fostul şef de fermă porci complex Tichileşti: „Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu ştiu dacă dumneavaostră realizaţi lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel”.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare cred că virusul pestei porcine a ajuns în ferme de la porcii morți aruncați în Dunăre.

Gicu Drăgan - director DSVSA Brăila: „Ne-am concentrat pe uscat, dar ea a venit după apă”

În judeţul Brăila au fost confirmate până acum 34 de focare de pestă porcină în gospodării şi patru focare în exploataţii private. Peste 200.000 de porci vor fi ucişi. La nivel naţional sunt confirmate peste 700 de focare în 10 judeţe.

FOTO: Getty Images

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

1.200 de porci de la o fermă din Sălaj vor fi sacrificați din cauza pestei porcine africane

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Câți ani de viață ne poate oferi o singură oră de mers pe jos (studiu). „Trebuie să ne dăm seama cum să facem acest lucru aici”

De ce nu e bine să bei cafea imediat cum te trezești dimineața. Ce spun medicii despre consumul de cafea pe stomacul gol

Partenerii noștri