Porcii „somon”, mai des întâlniți pe rafturile din magazine. Programul lui Petre Daea ca să resuciteze rasa Mangaliţa
Veste apetisantă pentru amatorii de ceafă de porc la grătar. Sunt şanse să găsim mai des în magazine carnea unei rase care nu provoacă boli de inimă şi nu îngraşă: purceii de Mangaliţa sunt consideraţi egalii somonului, spun nutriţioniştii. Acum nu prea se vând, dar Ministerul Agriculturii a pus deoparte un milion de euro ca să dea subvenţii fermierilor ce cresc animale pentru fripturi gustoase şi sănătoase.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
Roșiile au devenit un lux
Fermierii români nu mai vor sisteme antigrindină. Ce nemulțumiri au agricultorii
Fermierii protestatari au forţat intrarea la Salonul de Agricultură în timpul unei vizite a lui Macron
"Unde e sigiliul la vagoanele astea de Ucraina?" - Filmarea unor fermieri din Botoșani
Fermierii români au început să abandoneze rasă Mangaliţa, spre deosebire de unguri, care au intuit potenţialul ei şi acum sunt printre cei mai mari exportatori din lume de jambon de Mangaliţa, cu preţuri de peste 80 de euro kilogramul.
„Nu a fost cerere şi mai ales la noi aici la sat nu prea credea lumea în mangaliţa, zicea că nu prea e bună carnea, nu prea ştiau ţăranii care e treaba cu carnea de Mangaliţa”, spune Mihai Viloi, furnizor porci.
Programul gândit de ministerul Agriculturii care vrea să resuciteze rasa pur românească răsplăteşte cu 250 de lei pe un fermier care dă gratuit un pui de porc de Mangaliţa altui crescător de animale. Acesta este obligat să crească purceii până se rotunjesc la 130 de kilograme şi să vândă jumătate dintre ei unui abator. Banii pentru ceilalţi îi rămân lui.
„Pe lângă calităţile gustative ale acestui porc, avem şi calităţi curative, nu degeaba îi spune porcul somon sau uleiul de măsline pe patru picioare”, spune Daniel Limbăşan, procesator carne de porc mangaliţa.
Medicii confirmă: carnea porcului de Mangaliţa conţine acizi grași de tip omega şi puţin colesterol, de aceea se pot înfrupta din ea şi bolnavii de inimă, cărora cardiologii le interzic fripturile de purcel. Ministrul Agriculturii speră că subvenţiile îi vor convinge pe crescătorii de animale să repopuleze fermele cu această rasă.
„Avem buget. Sunt peste 4 milioane, deci peste un milion de euro. Dorim ca această rasă să se înmulţeasca”, spune Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Preţul jambonului de Mangaliţa ajunge la 70 de lei kilogramul, muşchiul afumat costă 85, iar ceafa 90.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News