VIDEO. Păsările nu caută doar hrană, ci și apă. Pe lângă culturi, ciorile, coțofenele și graurii atacă și instalațiile de irigație
Fermierii din estul țării se confruntă cu un scenariu demn de Hitchkock. Culturile le-au fost atacate de ciori, coțofene și grauri. Păsările nu caută doar hrană, ci și apă și pentru că nu o găsesc au spart instalațiile de irigație.
Mii de păsări au invadat o parcare din Texas
Panseluțe de toamnă, amenințate de ciori
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Cochirleanca, județul Buzău
Fermier: Aici sunt ciupite de coțofene, mai vin și ciorile. Ele vin la apă.
Astfel, se pierd materiale costisitoare, iar producția de legume are de suferit.
Fermier: De fiecare când reparăm, ele vin, mai ales în locul unde s-au învățat. Cea mai mare pagubă e la folii. Cel puțin 15 mii de lei costă o folie pe un solar. Și nu avem decât vreo 15 mari. S-au înmulțit foarte mult, în general coțofenele.
Siliștea, județul Brăila
În localitatea Siliștea, din județul Brăila, ciorile au distrus 30 de hectare dintr-o cultură de floarea-soarelui
Dan Tudose, fermier: E un an atipic. Pe lângă secetă, e un an în care am fost atacați de ciori, care au distrus în proporție de 90% această recoltă de floarea-soarelui. Pe lângă ciori, apar și grauri, care fac un dezastru.
Fermierul a pierdut anul acesta 7.500 de lei la fiecare hectar distrus de înaripate. Nu e singurul. Zeci de alți agricultori din zonă se plâng de aceleași probleme. Cu toții cer autorităților să găsească o soluție în fața atacului păsărilor.
Traian Cismaș, director executiv Direcţia pentru Agricultură Județeană Brăila: Măsurile sunt cele clasice, prin producerea de zgomot. Sunt tunurile pe bază de gaz. De împușcat, nu e voie. Cu sperietori. Alte metode nu au la îndemână fermierii.
Ciorile sunt protejate prin lege, însă sunt situații în care Ministerul Mediului stabilește anumite cote de vânătoare pentru aceste păsări.
Reporter: Georgiana Iuzic / Operator: Costică Pogonaru
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News