Legea porcului, contestată de oamenii de la sate: Nu mai au voie să dea la porci lături, iar ca să-i vândă trebuie să-și facă firmă
Noua lege a porcului, în formatul deja validat de Senatul României, le interzice țăranilor să crească mai mult de cinci animale în gospodărie. Al șaselea devine ilegal și aduce minimum cinci mii de lei, amendă. Oamenii sunt nemulțumiți și spun că ar trebui lăsați să crească câte animale vor. Legea merge la vot în Camera Deputaților.
Românii nu mai au voie să își vândă porcii
Cât costă carnea de porc cu o lună înainte de Crăciun
Aproape 600 de focare de pestă porcină, active în România
Sătenii, împărțiți după mesajul antivaccinist al episcopului Ambrozie: De la „ Slujbă de nota 200”, la „Ce, noi ne luăm după ei?”
Noi reguli pentru creșterea porcilor
Porcul din curtea românilor, între micii și marii producători
Acord politic semnat de PSD-PNL-UDMR-minorităţi. Crin Antonescu, anunțat oficial candidatul coaliției
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Parlamentarii vor ca țăranul să crească-n gospodărie maximum cinci porci și să nu le mai dea celebrele lături rezultate din resturile alimentare. Nici creșterea scroafelor și a vierilor pentru reproducție nu mai vor senatorii să fie permisă în gospodăriile rurale. Cine vrea să crească porci trebuie să cumpere de la fermele autorizate. Așa scrie, negru pe alb, în noile reguli trimise spre legiferare Camerei Deputaților. Țăranii însă nici nu vor să audă. Mihai crește peste zece porci, iar noaptea trecută i-a fătat și scroafa.
Mihai Gherase, gospodar: Sunt născut-crescut în comuna Frăsinet, de meserie operator-însămânțător. Și crescător de animale. Țăran! De la țară... Am o scroafă, chiar acum fată. A fătat deja șapte purcei. Până acum. Cu ea s-ar face opt. După noua lege, ce ar trebui să fac cu diferența de la cinci până la opt? Să-i omor, n-am cum. Să-i arunc, nu mă îndur. Să ne lase să creștem! Că dacă ne interzice reproducția, n-o să mai avem de unde să creștem nu cinci, unul! Pentru că n-o să avem de unde să cumpărăm. Că marii fermieri n-o să ne vândă nouă un purcel, doi, lui tanti Leana sau lui Tanti Gherghina. Și-o să ne facă să ne lipsim de tot. Să mergem la supermarket, să cumpărăm din Spania, din Germania, din Olanda... Sunt proprietar, în curtea mea, să vină să-mi interzică! Să vină să mi-i numere! Deci, nu se poate! Să ne lase-n pace!
„Să gândească mai bine! Să lase țăranul în pace, să crească animalele cum e tradiția la noi”
Și Ionuț, își lucrează pământul, produce cereale, crește păsări și animale. Legea porcului nu-i prinde însă nici lui bine.
Ionuț Cartan, gospodar: Dacă mai avem și noi două-trei rude pe la oraș, să le creștem și lor câte un porc, nu cred că e o problemă. Și, oricum, la noi aici în comună s-a diminuat foarte mult creșterea porcului. Să ne dea și-o alternativă. Adică nu să impui drastic, domne, nu mai puteți să creșteți și punct. Sau nu puteți să faceți reproducție. Că degeaba poți să crești, dacă nu poți să faci reproducție. Să gândească mai bine! Să lase țăranul în pace, să crească animalele cum e tradiția la noi.
Conform noilor reguli, ca să poată crește și vinde până la 15 porci anual, un țăran trebuie să-și facă... firmă. Exploatație comercială autorizată sanitar-veterinar, adică. În caz contrar... va crește maximum cinci, fără a avea dreptul să-i vândă! Inițiat de UDMR, proiectul noii legi a porcului este susținut de PSD, PNL și USR. A fost votată în Senat și așteaptă votul Camerei Deputaților.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News