Accidentul climatic din martie a afectat grav producția de fructe. Vom avea din import, mai puține și mai scumpe
Vremea din luna martie a afectat recolta de fructe. În toate livezile de cais din țară aproape că nu găsești un fruct, iar producători estimează pierderi de aproape 100% în unele zone. Aceeași situație este și lângă București, la Stațiunea de Cercetare Pomicolă din Băneasa unde specialiștii spun că recolta este extrem de mică.
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
O salată făcută acasă poate conține 10 pesticide
Lista alimentelor recomandate pe timp de caniculă
Livezi compromise de câteva ore de îngheț
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
Meteorologii anunță vreme caldă
Un șofer polonez circula cu TIR-ul pe contrasens, pe A1
Un mal de pământ s-a prăbușit peste patru muncitori
Ciprian Don are o livadă de cais la 20 de kilometri de Arad. Spune că anul ăsta a pierdut aproape tot.
Ciprian Don, producător: Producția de caise de anul ăsta este diminuată cu 90 la sută, depinde de soiurile pe care le avem plantate, este un an în care înghețurile târzii și-au făcut treaba serios în livadă și în zona noastră. Practic, lucrăm pe gratis anul ăsta la caiși.
Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă de la Băneasa, lângă București, spun că anul acesta nu s-au făcut nici piersicile, nici nectarinele. De vină este vremea din luna martie.
Maria Dumitru, inginer: La sfârșitul lunii martie a avut loc un accident climatic care a distrus în procent de peste 85 la sută mugurii de rod. Având în vedere că vorbim despre cais, specie termofilă, la fluctuațiile de temperatură acesta este cauza principală a pierderii producției de anul acesta. Speciile târzii au rezistat mult mai bine fluctuațiilor de temperatură.
Alexandra Dinu, jurnalist Digi 24: Vremea din această primăvară nu a afectat din fericire speciile tardive cum ar fi mărul. În livada de la Băneasa, aproape toți pomii sunt încărcați cu fructe.
Maria Dumitru, inginer: Producția de anul acesta nu poate fi influențată, vor putea influența niște măsuri anul viitor prin aplicarea unor măsuri tehnologice aferente fiecării specii în parte.
O veste bună este însă că poluarea a scăzut considerabil în ultimele luni, iar asta va avea efecte pozitive pe termen lung.
Viorel Oltenacu, directorul Stațiunii Pomicole Băneasa: Putem spune că factorii poluanți au avut o scădere semnificativă, putem afirma că plantele au stat un pic mai liniștite. Ne-am propus să facem un studiu să vedem cum influențează factorii poluanți asupra vegetației, speciilor pomicole și nu numai.
Pentru că producția de caise, piersici și nectarine este foarte mică anul acesta, stocurile din piețe și magazine vor fi înlocuite cu fructe din import care vor fi mai scumpe.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News