Fructe și produse lactate pentru elevi și preșcolari. Hotărârea, adoptată de Guvern cu trei săptămâni înainte de începutul școlii

Data actualizării: Data publicării:
elevi-la-scoala
Foto: Profimedia Images

Peste 1.9 milioane de copii care merg la grădiniţă sau la şcoală ar trebui să primească fructe, legume, produse lactate şi de panificaţie, începând cu 9 septembrie, potrivit unei Hotărâri adoptate miercuri de Guvern. 

Preșcolarii din grădinițele de stat și particulare cu program normal de 4 ore, precum și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, până în clasa a VIII-a inclusiv, vor primi câte 2 porții de fructe și/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 produse de panificație, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de miercuri, potrivit News.ro. 

Reprezentantul Executivului a mai menționat că autoritățile publice locale și directorii de grădinițe și școli „răspund de buna desfășurare” a programului, deși este finanțat de Ministerul Agriculturii.

Concret, în cazul fructelor și legumelor, se pot distribui mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, țelină, sfeclă, ardei grași și castraveți proaspeți. În cazul produselor lactate, se pot distribui: iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana „și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite”.

La capitolul produse de panificație, Hotărârea adoptată miercuri permite distribuirea de corn sau baton ambalat (din făină integrală/dietetică), covrigi simpli sau biscuiți uscați (din făină integrală/dietetică). 

Zilnic, fiecare elev ar trebui să primească fructe și legume în valoare maximă de 70 de bani/porție, lapte în valoare de 1.11 lei/porție și produse de panificație de 65 de bani/porție. 

Din suma  totală de 760 de milioane de lei, 96 de milioane de lei vor fi alocate pentru fructe și legume, 370 de milioane de lei pentru produse lactate și 217 de milioane de lei pentru produse de panificație. Aproximativ 76 de milioane de lei vor fi alocate pentru „derularea măsurilor educative aferente”. 

Programul a fost adoptat cu 3 săptămâni înainte ca preșcolarii și elevii să se întoarcă în bănci.

CITEȘTE ȘI: Structura anului școlar 2024-2025. Când începe școala și când sunt programate vacanțele elevilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri