Live

Afacerile din comerţul cu mașini şi motociclete au crescut cu 17,5% în T1

Data publicării:
Foto: arhivă GettyImages

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele trei luni ale acestui an atât ca serie brută (cu 17,5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (cu 14,6%), comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate joi.

Pe serie brută, avansul cifrei de afaceri a fost influenţat de creşterea afacerilor în comerţul cu autovehicule (+28,5%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+9,3%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,9%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 9,8%, potrivit datelor INS, consultate de Agerpres.

Separat, în luna martie 2023, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna februarie 2023, atât ca serie brută - cu 18,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - cu 2,3%.

Pe serie brută, evoluţia a fost generată de creşterile înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+23%), comerţul cu autovehicule (+20%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+12,7%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+5,6%).

Creşteri au fost consemnate şi faţă de luna martie 2022, pe serie brută majorarea fiind cu 16,8% iar pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 16,2%.

Creșteri și în industria serviciilor

Pe de altă parte, în primele trei luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de perioada ianuarie-martie 2022, atât ca serie brută - cu 18,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - cu 24,9%.

Pe serie brută, activitatea pe acest segment a fost influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+64,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+23%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+19,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+19,3%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+5,3%).

În martie, volumul cifrei de afaceri pe acest segment a crescut faţă de februarie ca serie brută cu 7,5%, datorită majorărilor înregistrate la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+11,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+9,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,1%) şi la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+7,1%). Activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au scăzut cu 0,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din serviciile pentru populaţie au scăzut cu 1,8%.

Faţă de luna martie 2022, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei atât ca serie brută cu 12,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 17,5%.

Pe serie brută, avansul în ritm anual a fost generat de creşterile înregistrate la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+53%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+17,5%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+12,7%) şi la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+6,2%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 1,9%.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cererea globală de autoturisme va crește, arată un sondaj. Ce alege Europa între electrice, hibrid sau benzină

Piața auto. La fiecare mașină nouă înmatriculată, aducem alte trei din străinătate. Care au fost mărcile preferate ale românilor 

Nu, vehiculele electrice nu au murit, dar sunt, totuși, într-un fel de comă (Politico)

Mașinile electrice chinezești „Made in Europe”, o ameninţare pentru constructorii locali. Chinezii vor să-și mute producția aici

Partenerii noștri