Live

Acord la Rio de Janeiro pentru impozitarea super-bogaților lumii. Națiunile din G20 vor „echitate fiscală”

Data publicării:
Problema sensibilă a taxării miliardarilor care nu-și plătesc impozitele a dominat întâlnirea G20, de două zile, din Rio de Janeiro. Sursa foto: Profimedia Images

Miniștrii de Finanțe și bancherii din G20 au convenit să depună eforturi pentru impozitarea efectivă a super-bogaților, potrivit unei declarații adoptate vineri, după o întâlnire la Rio de Janeiro unde va avea loc un summit G20 în luna noiembrie.

Cu respect deplin pentru suveranitatea fiscală, vom căuta să cooperăm pentru a ne asigura că persoanele cu valoare netă ultra-înaltă sunt impozitate efectiv”, se arată în declarație, conform DW.

Bogăția și inegalitățile de venit subminează creșterea economică și coeziunea socială și agravează vulnerabilitățile sociale”, a adăugat acesta.

Problema sensibilă a taxării miliardarilor care nu-și plătesc impozitele a dominat întâlnirea de două zile din orașul brazilian care va găzdui un summit G20 în noiembrie.

Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a salutat poziția G20 cu privire la „echitatea fiscală”, numind decizia de a coopera în ceea ce privește impozitarea ultrabogaților „oportună și binevenită”.

Cine se află în spatele inițiativei

Inițiativa este o prioritate cheie pentru președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care în acest an prezidează gruparea marilor economii ale lumii.

Lula spera la un impozit minim de 2% pentru elita bogată, dar declarația finală reprezintă un compromis asupra unei probleme care a divizat statele membre.

Potrivit unui raport al economistului francez Gabriel Zucman comandat de Brazilia, miliardarii plătesc în prezent echivalentul a 0,3% din averea lor în impozite.

Un impozit de 2% ar strânge între 200 de miliarde de dolari (184 miliarde de euro) și 250 de miliarde de dolari (230 de miliarde de euro) pe an la nivel global de la aproximativ 3.000 de persoane.

Banii ar putea finanța servicii publice precum educația, sănătatea, dar și lupta împotriva schimbărilor climatice, se arată în raport.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Reacția lui Mihai Stoica, după cutremurul cu magnitudinea de 5,4 din România! Ionescu: ”E posibil un seism de peste 7”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paradoxul creșterii salariului minim: Pentru un leu în plus, oamenii pot pierde de fapt 100 de lei

Taxa pe trasul apei la toaletă sau pentru râgâitul vacilor. Cele mai bizare tipuri de impozite din lume

ANAF vine cu precizări: Darul de nuntă și de botez nu se impozitează

Guvernul amână taxa pe lux. Boloş: Impozitul de 0,5% pentru casele și mașinile scumpe, amânat până la 30 septembrie

Partenerii noștri