Video Doi activişti de mediu din SUA au fost inculpaţi pentru vandalizarea unei statui de Edgar Degas
Doi activişti pentru climă care au realizat o acţiune de protest, vandalizând o statuie celebră a lui Edgar Degas expusă într-un muzeu important din Washington, au fost reţinuţi şi inculpaţi vineri, a anunţat Departamentul american de Justiţie, transmite AFP.
Timothy Martin şi Joanna Smith, în vârstă de 53 de ani, sunt acuzaţi că au murdărit cu vopsea pe 27 aprilie soclul şi cuşca din plexiglas care proteja "Micuţa dansatoare de 14 ani", statuie expusă la Galeria Naţională de Artă, notează Agerpres.
This shit just fucks me up. Nothing! And I mean NOTHING these people do makes a change to Climate Change. CLOWNS.
— Blake Youngman (@byoungmanart) May 16, 2023
The famous sculpture by Edgar Degas had paint smeared onto its stand and glass case by climate activists at the National Gallery of Art in DC 🤡 pic.twitter.com/mvftSLxQhc
Cei doi s-au predat poliţiei vineri dimineaţă şi au fost arestaţi. Ei vor trebui să răspundă pentru "ultraj la adresa Statelor Unite" şi "daune" aduse muzeului, capete de acuzare pasibile cu pedepse de cinci ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.
Potrivit comunicatului de presă, aceştia au cauzat pagube în valoare de 2.400 de dolari muzeului, care a fost nevoit să retragă din expoziţie timp de zece zile opera sculptorului francez. Cei doi activişti şi-au desfăşurat acţiunea, una dintre primele de acest gen din America de Nord, sub privirea camerelor cotidianului Washington Post.
"Trebuie ca liderii noştri să ia măsuri serioase pentru a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă cu clima", a spus Joanna Smith în înregistrarea video, lângă statuie, cu mâinile acoperite cu vopsea roşie.
Această "rebeliune non-violentă" a fost revendicată de micul grup Declare Emergency, care i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să declare stare de urgenţă pentru climă.
În toamna anului 2022, activişti de mediu, în principal în Europa, au desfăşurat mai multe acţiuni care au vizat operele de artă pentru a alerta opinia publică asupra schimbărilor climatice. A fost cazul celor care şi-au lipit mâinile pe un tablou Goya din Madrid, au stropit cu supă de roşii "Floarea soarelui" lui Van Gogh la Londra şi au aruncat cu piure de cartofi într-un tablou de Monet expus în Muzeul Barberini din Potsdam.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News