Live

Creștere alarmantă a numărului de alcoolici în România: „A plecat de la un singur păhărel. Apoi, când se făcea ziuă trebuia să beau”

Data publicării:
Creștere alarmantă a numărului de alcoolici din România: „A plecat de la un singur păhărel. Apoi, când se făcea ziuă trebuia să beau”. Foto: Captură de video

Creștere alarmantă a numărului dependenților de alcool, care ajung în stare gravă în grija medicilor psihiatri. Un fenomen nou, post pandemie, spun medicii, este acela că familiile nu mai au răbdare cu cei care beau peste măsură și cheamă ambulanța. Realizează, astfel, importanța ajutorului specializat. Așa se face că în 2022 au fost cu 30% mai mulți pacienți internați față de 2019, iar în 2023 sunt deja cu 10% mai mulți față de anul trecut.

Pacient dependent de alcool: A plecat de la un singur păhărel. De acolo s-au făcut două. Când se făcea ziuă trebuia să mă duc la magazin să beau un 50 și un sfert de vin și, gata, nu mai tremuram, nu mai aveam treabă. Și azi așa, mâine așa, tot s-au repetat lucrurile astea.

Este mărturia unui bărbat de 40 de ani, care jumătate din viață a fost dependent de alcool. Acum, pentru prima oară, a cerut ajutor specializat la Institutul Socola din Iași. Cea mai lungă perioadă de abstinență pe care a avut-o în ultimii 20 de ani a fost de doar trei luni.

Pacient dependent de alcool: Luam băutură ca să am forță de muncă. Ei, și de la un pahar s-a adunat. La un moment dat, am început să iau mai mult, mai des. Tremuram de nu puteam să țin lingura în mână sau cana cu apă. Ficatul era mărit.

Numai anul trecut, medicii de la Institutul Socola au tratat 2600 de pacienți cu dependență severă de alcool, cu 30% mai mulți decât în 2019. Și anul acesta este o creștere cu 10 procente.

Adela Bârzu - medic psihiatru Institutul Socola: Încă este mai crescut numărul bărbaților care consumă alcool, dar este în creștere, în continuare acum, și cel al femeilor care consumă. Majoritatea sunt din mediul rural, cei care ajung la internare.

Cei mai mulți solicită ajutorul medicilor după ani buni în care alcoolul le-a afectat grav sănătatea și viața de familie.

Pacient dependent de alcool: Este foarte greu și nu știi să-ți imaginezi, când mai ai și copil și mai ai și soție, oare ei ce simt? Eu trebuie să am grijă de ei, nu ei de mine.

Adela Bârzu - medic psihiatru Institutul Socola: Persoanele cu care stau în contact cei care consumă devin și ele, la rândul lor, intolerante la consumul de alcool al celorlalți. Dacă un pacient devine recalcitrant, conflictual nu mai are nimeni răbdare cu el și atunci se cheamă poliția, ulterior ajungând la Psihiatrie.

Statisticile Institutului Socola arată ca 75% dintre pacienții internați cu dependență de alcool au și alte afecțiuni psihice mai grave decât dependența în sine, dar de foarte multe ori cauzate de acest abuz prelungit.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avionul cu apă sfințită, armă „de distrugere în masă” împotriva alcoolicilor

Mulţi români alcoolici, doar 50 de grupuri de suport

Tratamentul alcoolismului, anonim în România

Partenerii noștri