Live

Cazul oilor înecate în Portul Midia. După 19 zile vasul plin cu oi moarte este tot acolo. Nava eșuată a ajuns focar de infecție

Data publicării:
Sursa: Animals International

Nava încărcată cu peste 14 mii de oi răsturnată în Portul Midia este tot pe mare, la 19 zile de la incident. Administraţia Porturilor Maritime spune că este vorba despre un caz fără precedent, pentru că nu poate interveni la navă în aşa fel încât să fie adusă la mal. Activiștii de mediu susțin că epava în care sunt încă mii de oi moarte a ajuns un adevărat focar de infecție.

Administraţia Porturilor Maritime, instituţia care se ocupă de nava răsturnată la Midia, nu are capacitatea să întoarcă nava pe poziţie şi să o aducă la mal, motiv pentru care a cerut oferte de la firme să găsească una care are echipamenele necesare.

Pentru că este o premieră şi nu s-au mai confruntat cu o astfel de situaţie, reprezentanţii APMC spun că nu pot estima când va fi rezolvată situaţia.

Într-un răspuns pentru Mediafax, Daniela Şerban, directorul Porturilor Maritime Constanţa, a transmis joi că se fac toate demersurile legale pentru a rezolva situaţia navei sub pavilion Palau răsturnată pe 24 noiembrie în Portul Midia şi că instituţia pe care o conduce a lansat o solicitare de oferte pentru a desemna firma care se va ocupa de ranfluarea navei:

„CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa nu poate realiza operaţiunea cu forţe proprii, neavând utilajele necesare.

Din acest motiv, au fost începute demersurile în vederea solicitării de oferte, conform legii, pentru a putea decide ce firmă va interveni efectiv pentru ranfluarea navei. Atunci când vor fi depuse ofertele, CN APM va lua rapid o decizie pentru a începe operaţiunea”, a transmis CNAPMC.

Reprezentanţii Porturilor Maritime nu pot estima însă când va fi terminată operaţiunea, ţinând cont că nu s-au mai întâlnit cu un astfel de caz până acum: „Acest caz nu are precedent, iar din acest motiv este dificil de estimat când va fi finalizată operaţiunea. Trebuie luate în calcul valoarea, soluţia tehnică a firmei care va face ranfluarea, dar va fi foarte importantă şi durata operaţiunii pe care o va propune în ofertă”.

Autoritățile susțin că nu există pericolul infestării apei și aerului, activiștii de mediu spun că epava este o bombă ecologică

În ceea ce priveşte pericolul ecologic de infestare a apei şi a aerului în zonă, APMC a transmis că nava este înconjurată cu baraje antipoluante şi că până acum nu au fost întregistrate scurgeri de combustibil.

„Zona este monitorizată continuu pe apă şi pe uscat din 3 în 3 ore. Nu au apărut irizaţii de combustibil şi se intervine dacă mai ies la suprafaţă leşuri de animal. După incident, CN APM SA a acţionat şi a adunat toate cadavrele din apă, care au fost predate unei firme specializate pentru neutralizare. Acţiunea va continua dacă o impun condiţiile”, a transmis CNAPMC.

De asemenea, verificările CNAMPC sunt completate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, care monitorizează calitatea aerului din zonă.

Activiștii de mediu susțin însă că epava Queen Hind a devenit o bombă biologică chiar lângă stațiunile Mamaia și Năvodari.

 „Atât de multe cadavre zac acum pe epava abandonată şi au infestat apa din port în imediata vecinătate a staţiunilor Năvodari şi Mamaia”, susține Gabriel Păun, reprezentantul Animals International, într-o postare pe pagina de Facebook a ONG-ului.

„Peste 14.000 mii de oi ucise de industria exporturtului cu animale vii, zac abandonate de Statul Român pe epava Queen Hind care a devenit o bombă biologică chiar lângă stațiunile Mamaia și Năvodari. Cadavrele atarna din structurile vasului intr-o pozitie care ilustreaza suferinta prelugita prin care au trecut pana au murit”, se arată într-o postare pe aceeași pagină a asociației Animals Internațional.

Proporţiile dezastrului au fost reduse doar de temperaturile scăzute din această perioadă, însă operațiunea de scoatere și incinerare a cadavrelor de pe vas se anunță una de durată, care implică licitații inclusiv pentru incinerarea oilor.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat pe 24 noiembrie în Portul Midia. Vasul era încărcat cu 14.600 de oi. În urma intervenţiei, autorităţile au reuşit să salveze doar 254 de animale. După incident, mai multe organizaţii internaţionale de protecţie a animalelor au protestat faţă de exportul de animale vii, iar subiectul a făcut înconjurul presei internaţionale, fiind dezbătut şi în Parlamentul European.

Sursa: Mediafax, Digi24.ro

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru marinari români au murit într-un incendiu izbucnit pe o navă în Portul Midia

Aproape 3.000 de oi dintr-o fermă din județul Tulcea au murit într-un incendiu izbucnit din motive necunoscute

FOTO: 100 de oi au murit după ce TIR-ul cu care erau transportate s-a răsturnat pe un drum județean din Tulcea

Un camion cu oi s-a răsturnat în județul Alba. 180 de animale au murit

Partenerii noștri