Bărbatul diagnosticat cu botulism la o săptămână de la internare a murit. Ce spun medicii
Bărbatul internat în Spitalul Judeţean din Slatina și diagnosticat cu botulism, după o săptămână de spitalizare, a murit miercuri dimineață. Potrivit medicilor, serul antibotulinic îi fusese administrat încă din ziua suspiciunii. Bărbatul fusese internat pe 7 noiembrie, cu diagnosticul tetrapareză. Cinci zile mai târziu a devenit suspect de botulism, boală care s-a confirmat după alte două zile, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino. Un al doilea pacient, suspect de aceeași boală și internat tot la Spitalul Județean Slatina, așteaptă încă rezultatul analizelor.
"Pacientul de sex masculin, în vârstă de 68 ani, din Slatina, confirmat cu diagnosticul de Botulism în data de 14.11.2022, internat în secția ATI la Spitalul Județean de Urgență Slatina, a decedat în data de 16.11.2022, la ora 08:50, în ciuda eforturilor medicilor și a administrării serului antibotulinic înaintea confirmării cazului (la momentul suspiciunii)", transmite conducerea Spitalului Județean Slatina.
Cu o zi înainte să ajungă în spital, bărbatul de 68 de ani consumase, potrivit soţiei: brânză, ou fiert, carne de porc, mămăligă cu peşte macrou prăjit în ulei, dar şi piept de pasăre (cocoş). Apoi a început să se simtă rău.
A fost internat luni, pe 7 noiembrie, pe Secţia Neurologie cu diagnosticul: tetrapareză în observaţie etiologică. În data de 8 noiembrie, pacientul a intrat în comă şi a fost transferat pe Secţia de Terapie Intensivă. Odată intubat şi ventilat, bărbatul şi-ar fi revenit, spuneau medicii. Pentru că nu răspundea favorabil la tratamentul prescris , doctorii au început să caute alte posibile diagnostice. Aşa au ajuns, în cursul zilei de sâmbătă, 12 noiembrie, la suspiciunea de botulism. Au prevelat probe biologice de la pacient, pe care le-au trimis apoi la Bucureşti.
"În dimineaţa zilei de 14.11.2022, Institutul Cantacuzino Bucureşti a emis Buletinul de Analiza, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinică în ser. Menţionăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului (06.11.2022) şi data emiterii suspiciunii (12.11.2022), precum şi lipsa din gospodărie a alimentelor consumate (nu sunt identificate documente de achiziţie a produselor)", au transmis luni reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
Marți, pe 15 noiembrie, Spitalul Județean de Urgență a anunțat că un alt pacient de 39 de ani este suspect de botulism. Potrivit soției acestuia, bărbatul consumase cu o seară înainte carne de porc la garniță și s-a prezentat la spital cu dureri de cap și tulburări de vedere. Probele trimise la Institutul Cantacuzino în acest caz sunt încă în lucru.
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News