O anchetă a fost deschisă în urma internării la terapie intensivă, la Tours, a cinci persoane care au mâncat conserve de pesto cu usturoi sălbatic. Autoritățile încearcă să găsească 600 de borcane vândute, relatează AFP.
Prefectul din Indre-et-Loire Patrice Latron a anunţat, într-o conferinţă de presă la Centrul Spitaliocesc Regional Universitar (CHRU) din Tours, că „două cupluri s-au prezentat la urgenţe sâmbătă”, urmate de o a cincea persoană, duminică, după ce au participat la o „masă aniversară”.
Pacienţii, toţi majori, „se află în prezent la reanimare, sunt conştienţi, întubaţi, ventilaţi” la CHRU din Tours, a precizat Latron.
El nu a făcut nicio altă precizare cu privire la starea sănătăţii şi identiatea pacienţilor.
„Pe baza unor indicii convergente”, autorităţile sanitare suspectează că aceste cazuri de botulism au legătură cu consumul „unui produs care se numeşte «Ô p'tits Oignons», care este un pesto cu usturoi sălbatic produs în Touraine”, potrivit prefectului.
Acest produs este „puternic suspectat că se află la originea acestei contaminări”, care poate fi mortală, a subliniat el, potrivit AFP, citată de News.ro.
Prioritatea este „validarea ştiinţifică a ipotezei botulismului, iar apoi asigurarea celui mai bun tratament posibil”, precum şi „prevenţia în vederea evitării ca alte persoane să consume produsul” suspectat.
Retragerea a 600 de borcane
În total, „căutăm 600 de borcane” în întreaga Franţă, a estimat prefectul.
Ele au fost vândute la patru târguri, de la sfârşitul lui martie şi până la începutul lui septembrie, în Indre-et-Loire.
„Perioada de incubare a acestei toxine este cuprinsă între patru ore şi opt zile”, a declarat el, vrând să dea asigurări „persoanelor care au consumat acest produs în urmă cu mai multe săptămâni”, şi îndemnându-i pe cei care au cumpărat conservele „să le arunce, să le distrugă”.
Punctele de vânzare se află în aceeaşi regiune, însă alerta a fost dată „imediat la nivel naţional, prin ministerele Sănătăţii şi Agriculturii”, a anunţat în aceeaşi conferinţă de presă directorul Sănătăţii Publice de la Agenţia Regională de Sănătate (ARS) din Centre-Val de Loire, Jean-Christophe Comboroure.
O echipă de anchetatori „va căuta toţi clienţii şi va încerca să-i contacteze”, a anunţat directoarea departamentală responsabilă cu protecţia populaţiei (DDPP) din Indre-et-Loire, Carine Bar.
Potrivit lui Latron, o „anchetă alimetară” a fost „declanșată imediat” între ARS din Centre-Val de Loire şi servicile DDPP. Ea este dublată de o anchetă judiciară, a confirmat el.
Această „anchetă penală”, încredinţată Direcţiei Interdepartamentale a Poliţiei Naţionale şi DDPP, reţine „pentru moment” infracţiunea de „vătămare din culpă de către o persoană juridică, urmată de o incapacitate mai mare de trei luni”, a declarat AFP procuroarea Republicii din Tours, Catherine Sorita-Minard.
Nicio reţinere nu a fost efectuată, precizează ea şi adaugă că „cercetările continuă”.
Producătorului „îi pare sicer rău”
Producătorul conservelor vizate a declarat pe Facebook că „îi pare sincer rău” pentru această situaţie.
Botulismul este o afecţiune neurologică rară şi gravă - mortală în 5-10% din cazuri -, provocată de o toxină foarte puternică produsă de către o bacterie care se dezvoltă în alimente prost conservate, din cauza unei sterilizări insuficiente.
Ea cauzează probleme oculare (vedere dublă), o incapacitate de a înghiţi şi, în formele avansate, o paralizie a muşchilor, inclusiv respiratori, care poate conduce la deces.
În septembrie 2023, 16 clienţi - inclusiv o femeie care a decedat - au fost identificaţi drept „cazuri suspecte de botulism” după ce au mâncat sardine la conservă de fabricaţie artizanală, într-un restaurant din Bordeaux.
În Franţa, botulismul este rar, iar incidenţa medie s-a stabilizat începând din 1980 la 20-30 de focare pe an, fiecare implicând cel mai adesea unul până la trei bolnavi.
Editor : Liviu Cojan