Un bărbat internat în Spitalul Judeţean din Slatina a fost diagnosticat cu botulism după o săptămână de spitalizare. El a fost internat pe 7 noiembrie, cu diagnosticul tetrapareză. Pentru că starea lui de sănătate se înrăutăţea vizibil, în ciuda tratamentului prescris, medicii s-au gândit că ar putea fi vorba de botulism. Probele prelevate sâmbătă şi trimise la Institutul Cantacuzino Bucureşti au confirmat suspiciunea. De la ce s-a îmbolnăvit bărbatul va rămâne un mister, pentru că au trecut prea multe zile de la alimentele consumate.
Cu o zi înainte să ajungă în spital, bărbatul de 68 de ani consumase, potrivit soţiei: brânză, ou fiert, carne de porc, mămăligă cu peşte macrou prăjit în ulei, dar şi piept de pasăre (cocoş). Apoi a început să se simtă rău.
A fost internat luni, pe 7 noiembrie, pe Secţia Neurologie cu diagnosticul: tetrapareză în observaţie etiologică. În data de 8 noiembrie, pacientul a intrat în comă şi a fost transferat pe Secţia de Terapie Intensivă. Odată intubat şi ventilat, bărbatul şi-ar fi revenit, spun medicii.
Pentru că nu răspundea favorabil la tratamentul prescris , medicii au început să caute alte posibile diagnostice. Aşa au ajuns, în cursul zilei de sâmbătă, la suspiciunea de botulism. Au prevelat probe biologice de la pacient, pe care le-au trimis apoi la Bucureşti.
"În dimineaţa zilei de 14.11.2022, Institutul Cantacuzino Bucureşti a emis Buletinul de Analiza, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinică în ser. Menţionăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului (06.11.2022) şi data emiterii suspiciunii (12.11.2022), precum şi lipsa din gospodărie a alimentelor consumate (nu sunt identificate documente de achiziţie a produselor)", au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
Botulismul este o formă gravă de infecție alimentară, cauzată de o toxină produsă de bacteria numită Clostridium botulinum. Aceasta poate fi prezentă în produse alimentare care nu sunt preparate corect. Toxina este distrusă prin prepararea termică la o temperatură de peste 85 grade Celsius, timp de mai mult de 5 minute.
Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Este o boală rară, ce poate deveni fatală și care determină, spun medicii, paralizia progresivă a muşchilor striaţi, dar şi apariţia insuficienţei respiratorii acute.
Editor : Izabela Zaharia