Valeriu Gheorghiță: Întrebarea nu e dacă valul 4 Covid va veni în România, ci când și care va fi amploarea lui
Întrebarea nu este dacă valul patru Covid-19 va veni în România, ci când va veni și care va fi amploarea lui, a declarat la Digi24 coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță. El a reluat apelul pentru vaccinare, pentru a se evita o creștere semnificativă a numărului de infectări viitoare, așa cum se întâmplă momentan în multe țări din lume în prezent. Medicul a subliniat că oamenii pot pleca în vacanță, dar că trebuie să respecte regulile de igienă și de distanțare socială.
O femeie și-a legat soțul cu o funie și l-a dus la vaccinare
Ce pot face membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată
Valeriu Gheorghiță spune că strategia campaniei de vaccinare se va schimba
De ce să-mi vaccinez copilul de 5 ani?
Cât ne vom mai vaccina anti-COVID?
Valeriu Gheorghiță: În acest scenariu, ar trebui să o luăm de la capăt
Certificatul verde la locul de muncă s-a blocat în Parlament
Când trebuie să mă vaccinez, dacă am făcut COVID?
De ce nu apar testele de anticorpi în certificatul digital
"Nu am ajuns la imunizarea în masă. Din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 - 50% dintre persoane au risc să se reinfecteze.
Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante virale este mai mare", a spus Valeriu Gheorghiță.
Întrebat despre valul patru, Gheorghiţă a afirmat: "Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui. Mi-aş dori să ne înşelăm cu toţii.
În toată această pandemie ne-am dorit ca aceste predicții să nu se adeverească, dar ne uităm la caracteristicile virusologice și la experiența altor țări unde a crescut numărul de cazuri – India, Rusia, Marea Britanie, Spania, Franța, Portugalia, Danemarca, Italia, Grecia.
Valeriu Gheorghiță: Nu e momentul să stăm în casă, dar să respectăm regulile
Recomandarea e să mergem în concediu, e clar că avem nevoie, nu suntem la momentul în care să stăm în casă. Știm cum să ne ferim, ce reguli să respectăm în sensul că nu trebuie să avem grijă de igienă sau să purtăm mască doar pentru că ne cere cineva.
Știind aceste reguli și având la dispoziție posibilitatea de ne vaccina avem toate instrumentele prin care să evităm o creștere semnificativă a numărului de cazuri în perioada următoare.
Dacă nu ne vom vaccina suficient, e posibil și acestea sunt și estimările OMS, că la sfârșitul lui august 90% din cazurile de Covid sa fie generate de această variantă Delta.
Tendința la nivel european este de creștere a numărului de cazuri de infectare", a adăugat medicul.
Citește și:
Varianta Delta este deja dominantă și în Statele Unite, estimează CDC
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News