Live

Urmașa Brătienilor, umilită în România: A fost invitată la o inaugurare care nu a mai avut loc

Data actualizării: Data publicării:

Motiunea de cenzură, de joi, a pus-o pe stră-strănepoata fondatorului Partidului Liberal într-o situaţie cel puţin ciudată. Femeia, jurnalistă şi om de cultură în Franţa, a fost nevoită să facă degeaba drumul de la Paris la București, pe cheltuiala proprie.

Administrația Monumentelor din cadrul PMB a anunțat iniţial inaugurarea ansamblului Ion C. Brătianu pentru joi, la ora 13:00. Iar președintele Comisiei Centenar din Primăria Capitalei, Răzvan Theodorescu, a invitat-o personal pe Marie Helene Brătianu la eveniment.

Inaugurarea statuii stră-străbunicului său n-a mai avut însă loc. Nimeni nu i-a spus motivul. Așa că astăzi a plecat acasă, la Paris.

Reprezentanţii Primăriei Generale nu au comentat în niciun fel incidentul până la această oră.

Marie Helene Fabra Brătianu, urmașa familiei Brătianu: „Am venit, da, efectiv, special, un pic în ultimul moment, pentru că am fost prevenită că mai sunt doar 10 zece zile și am ajuns miercuri pentru a fi sigură că sunt acolo joi, la ora 13:00”.

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române: „I-am dat telefon, i-am spus: se inaugurează statuia, în ziua cutare, la ora cutare”.

Marie Helene Fabra Brătianu: „Un prieten m-a găzduit în familia lui, iar când am ajuns, joi, era adunată lume acolo, în fața statuii, în piață, oameni aşezați cam peste tot. M-am apropiat și mi s-a zis: S-a anulat”.

Răzvan Theodorescu: „Contemporanul lui Ion Brătianu se numea Ion Luca Caragiale. Suntem în lumea lui Caragiale din acest punct de vedere”.

Marie Helene Fabra Brătianu: „Am zis: Nu! Dar nu e posibil așa ceva! Vă înșelați, poate oamenii sunt în partea cealaltă a pieței. Și atunci... mi s-a spus „Vă asigur că așa este." Și erau acolo toate drapelele și toate astea și am zis: Dar nu, nu e posibil. Și apoi am un prieten care m-a sunat și mi-a zis „Marie Helene, te așteptăm în partea cealaltă (a pieței - n.r.)” și am zis, „De acord, merg acolo”. Și atunci am înțeles cu adevărat că s-a anulat”.

Răzvan Theodorescu: „Politichia și-a băgat coada și din acest motiv, am impresia, nu s-a făcut o inaugurare așa cum trebuia”.

Marie Helene Fabra Brătianu: „Este incredibil pentru că nu era nimeni, efectiv nu era nimeni acolo care să ne zică asta. Nu au fost scuze. Nimeni nu și-a cerut scuze, nu a fost nimic”.

Ceremonia anulată a costat peste 240.000 de lei

Ansamblul statuar Ion C Brătianu a fost realizat inițial de sculptorul Dubois, în 1903, din dorința Regelui Carol I. În 1948 însă, comuniștii l-au considerat monument burghez, l-au demolat și i-au topit figurinele din bronz. Acum însă, după 70 de ani, sculptorul Ionel Stoicescu a refăcut opera cu finanțarea Municipalității Capitalei, iar autoritățile au reașezat-o pe locul istoric din rondul de la Universitate. Măsoară 15 metri înălțime și cântărește 170 de tone.

Marie Helene Fabra Brătianu: „Este enorm. Chiar dacă am fost foarte dezamăgită de ce s-a întâmplat alaltăieri, esențial este că, totuși, România a consacrat o energie, un buget enorm pentru a păstra, pentru a redescoperi moștenirea lui Ion C. Brătianu. Acest lucru este, în esență, mult mai important decât inaugurarea”.

Pe 1 octombrie, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a alocat 243.335 de lei, fără TVA, pentru organizarea ceremoniei de inaugurare a ansamblului monumental "I.C. Brătianu".

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un tânăr de 19 ani, fără permis, a fost reținut după un accident în București. A lovit o altă mașină și a fugit de la locul faptei

„Cel mai mare şi mai spectaculos”. Nicușor Dan a anunțat când se deschide Târgul de Crăciun din Piața Constituției

„Cade oraşul pe noi”. Avertisment privind clădirile cu risc seismic din Capitală. Câte imobile au fost consolidate în 30 de ani

Vremea se răcește brusc. Lapoviță și ninsoare la munte

Partenerii noștri