Live

UE pregătește măsuri drastice împotriva defrișărilor. În România, sunt tăiate și parcurile naționale

Data publicării:

Marea Britanie, Franța și Germania cer în mod expres Comisiei Europene să treacă la aplicarea unor măsuri dure pentru a opri defrișările, până la finalul acestui an, relatează The Guardian.

Acest plan, întârziat deja de ceva timp, ar urma să fie pus în acțiune „cât mai rapid cu putință”, se arată într-o scrisoare comună trimisă de către grupul de țări Amsterdam Declaration Uniunii Europene. Din acest grup mai fac parte și Italia, Olanda sau Norvegia.

Uniunea Europeană ar trebui să se mobilizeze pentru a opri defrișările până în anul 2020 și să promoveze dialogul și cooperarea între țările sale membre. Scrisoarea este semnată de ministrul danez al Mediului, Jakob Ellemann-Jensen și vorbește despre acțiuni care să alinieze „oportunitățile economice” cu „managementul responsabil al resurselor”.

Scrisoarea vizează și situația de la noi din țară. România are păduri protejate doar cu numele. Defrişările ilegale afectează chiar şi parcurile naţionale de la noi din țară, iar de această situaţie ruşinoasă ajung acum să afle şi europenii. Aproape 400.000 de metri cubi au fost tăiaţi, într-un singur an, din cele 13 parcuri naţionale ale României.

România s-a aflat în centrul unui scandal privind defrișarea necontrolată a pădurilor. Mai multe ONG-uri au acuzat grupul austriac Holzindustrie Schweighofer că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României.

În iulie 2017, retailerul de materiale de construcţii şi amenajări interioare Leroy Merlin a anunţat că a exclus, în perioada martie-iunie 2017, din lanţul său de aprovizionare 25 de furnizori, printre care şi producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, deoarece aceştia nu aveau certificare FSC (Forest Stewardship Council).

„Jaful pădurilor din România”, un raport american despre cel mai mare exportator de lemn

Anterior, şi alte lanţuri de bricolaj precum Hornbach sau Brico Dépôt România anunţaseră că au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer.

În februarie 2018, compania a anunţat că, în medie, 70 de camioane sosesc pe zi la fabricile de cherestea din România şi a menţionat că a implementat un sistem prin care identifică transporturi neconforme şi le refuză.

În 2017, aplicația „Inspectorul Pădurii”, prin care orice persoană putea verifica legalitatea unui transport de lemne și putea raporta la poliție potențialele ilegalități a fost blocată. Drept urmare, mai multe persoane care au sunat la 112 pentru a semnala posibile transporturi ilegale de lemne s-au ales cu amendă, pentru că aplicația nu mai este actualizată la zi. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tăierile ilegale de păduri vor fi monitorizate din satelit. Ministerul Mediului a semnat un contract de peste 37 de milioane de lei

ASFOR: Suprafaţa împădurită a României creşte în continuare. În oraşe europene se construiesc case, cartiere şi blocuri înalte din lemn

CNN: Suprafața de păduri tropicale distruse în 2021 este mai mare decât teritoriul Cubei

Defrișări ilegale în Sectorul 2 al Capitalei. PMB a sesizat Poliția Locală

Partenerii noștri