Live

Topul celor mai sigure țări din lume. Ce loc ocupă România

Data actualizării: Data publicării:

Institutul pentru economie și pace a publicat Indexul Global al Păcii 2018, care clasifică națiunile din întreaga lume în funcție de cât de sigure sunt. Au fost analizate 163 de țări, fiind comparate criterii precum rata criminalităii, tensiunile politice și decesele rezultate din conflicte interne.

Pentru al 11-lea an la rând Islanda este cel mai sigur loc din lume. Potrivit studiului, rata criminalității în Islanda este nesemnificativă, cu doar 1.8 crime pe an la 100.000 de persoane.

Noua Zeelandă, Austria, Portugalia și Danemarca se situează, de asemenea, în primele locuri ale clasamentului întocmit de Institutul pentru economie și pace, în timp ce Siria rămâne cea mai puțin pașnică țară din lume, o poziție pe care a ocupat-o  în ultimii cinci ani. Afganistan, Sudanul de Sud, Irakul și Somalia completează topul celor mai puțin pașnice țări.

 

TOP 30 cele mai sigure țări

  1. Islanda
  2. Noua Zeelandă
  3. Austria
  4. Portugalia
  5. Danemarca
  6. Canada
  7. Cehia
  8. Singapore
  9. Japonia
  10. Irlanda
  11. Slovenia
  12. Elveția
  13. Australia
  14. Suedia
  15. Finlanda
  16. Norvegia
  17. Germania
  18. Ungaria
  19. Bhutan
  20. Mauritius
  21. Belgia
  22. Slovacia
  23. Olanda
  24. România
  25. Malaezia
  26. Bulgaria
  27. Croatia
  28. Chile
  29. Botswana
  30. Spania

Europa, în continuare cel mai pașnic continent din lume, a înregistrat o scădere a tuturor indicilor pentru al treilea an consecutiv. De asemenea, pentru prima dată în istoria indicelui, o țară din Europa de Vest a înregistrat una dintre cele mai mari căderi în clasament - Spania a căzut 10 locuri până la pozția 30, situație rezultată în urma tensiunilor politice interne și creșterii impactului terorismului. 

Tot în Europa(Europa de Est, n.red.) au fost înregistrate și șapte din cele mai mari opt creșteri din clasament: Macedonia (FYR), Muntenegru, Slovacia, Albania, Croația și România. Toate, cu excepția României, au înregistrat îmbunătățiri în siguranță și securitate. Cele mai multe dintre aceste țări au prezentat ameliorări ale nivelului de teroare politică și conflicte externe.

În contrast, diviziunile politice au erodat pacea occidentală Europa, în special în ceea ce privește creșterea naționalismului. Spania, Marea Britanie, Portugalia, Danemarca, Elveția, Franța, Italia și Germania au pierdut puncte în clasament.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham - Liverpool 3-6

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri