Live

SUA sancţionează mai multe companii chineze care furnizează Iranului piese pentru dronele folosite de Rusia în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Drone-kamikaze Shahed-136 fabricate în Iran. Foto: Twitter, OSINTtechnical

Statele Unite au impus joi sancțiuni altor cinci companii chineze care furnizează Iranului piese pentru dronele folosite de Rusia în războiul din Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Ministerul de Finanţe al SUA a stabilit o legătură indirectă între aceste companii chineze şi atacurile ruseşti în Ucraina, pe de o parte, precum şi atacurile iraniene asupra petrolierelor din regiunea Golfului, pe de altă parte, în ambele cazuri utilizându-se drone Shahed-136 fabricate de Iran Aircraft Manufacturing Industrial Co (HESA).

Sancţiunile vizează în special firme cu sediul în Hangzhou, Shenzhen, Guilin şi Hong Kong, acuzate de Ministerul de Finanţe american că au furnizat motoare uşoare şi alte componente pentru fabricarea de drone către HESA, despre care Washingtonul spune că este controlată de Ministerul Apărării iranian.

Întreprinderile menţionate sunt „responsabile de vânzarea şi expedierea (către HESA) a mii de componente aeronautice, între care componente ce pot servi la fabricarea de drone”, afirmă instituţia americană într-un comunicat. „Iranul este direct implicat în ceea ce priveşte victimele ucrainene rezultate în urma utilizării de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina”, a apreciat subsecretarul ministerului, Brian Nelson.

În cadrul unor sancţiuni separate, Ministerul de Finanţe american a plasat, de asemenea, 39 de companii şi entităţi din Iran, Hong Kong, China, Dubai şi din alte părţi pentru că au ajutat Teheranul să vândă hidrocarburi la nivel internaţional, prin încălcarea sancţiunilor.

Sancţiunile americane vizează împiedicarea entităţilor plasate pe lista neagră să aibă acces la pieţele internaţionale şi la serviciile financiare, prin îngheţarea activelor lor aflate sub jurisdicţia Statelor Unite, interzicând oricărei entităţi americane, dar şi băncilor internaţionale cu sucursale în SUA, să aibă relaţii comerciale cu acestea. 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri