Sondaj Avangarde la comanda Digi24. 7 din 10 români au încredere că România va fi ajutată de NATO în scenariul unui atac în regiune
Proiectul de lege menit să facă serviciul militar voluntar mai atractiv urmează să ajungă în Parlament, aleșii au discutat deja cu șefii din Armată. Dezbaterile au fost intense, mai ales după ce șeful Statului Major a tras un semnal de alarmă că țara noastră trebuie să se pregătească mai bine pentru a se apăra, în scenariul unui conflict cu Rusia, luat în calcul de mai toate armatele europene. Un sondaj exclusiv, realizat de Avangarde la comanda Digi24, arată că 7 din 10 români au încredere că România va fi ajutată de NATO în cel mai negru scenariu, al unui atac în regiune. Iar 37% dintre români ar fi dispuși să participe la cursuri de pregătire în caz de război.
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Ciolacu și Simion, în turul doi la prezidențiale (sondaj USR)
Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia?
Avioane F-18 Hornet în România
Klaus Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO
Geoană, despre anunțurile lui Macron
Ambasadorul Canadei: România nu trebuie să se considere o țară mică în fața unei amenințări mari
Cel mai mare exercițiu NATO de pe Marea Neagră
Discuțiile din ultimele zile legate de pregătirea în caz de conflict militar și de nevoia ca rezerva militară a României să fie mai numeroasă a readus în discuție inclusiv perioada de acum 18 ani când serviciul militar era obligatoriu pentru tineri în România. Sondajul realizat de Avangarde la comanda Digi24 i-a întrebat pe români dacă ar fi personal de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. 58% din populația generală nu e de acord cu această variantă, în timp ce 35% dintre români ar fi de acord cu această eventuală reintroducere în lege chiar dacă oficialii au spus că nu se pune problema de așa ceva.
În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, întrebați despre această ipoteză neluată în calcul de politicienii români, 72% spun că nu sunt de acord, în timp ce 11% ar fi de acord să facă armata în măsura în care ea ar fi obligatorie.
Întrebați dacă sunt dispuși să facă cursuri de pregătire de război, 37% din populația generală e de acord, iar 57% nu.
La aceeași întrebare, cei cu vârste între 18 și 35 de ani sunt de acord în proporție de 14%, în timp ce 77% sunt împotrivă.
Întrebați dacă consideră că Armata României ar face față în eventualitatea în care țara noastră ar fi atacată, 71% dintre români au răspuns negativ, în timp ce 21% au dat un răspuns pozitiv.
Întrebați dacă cred că România ar fi apărată de aliații din NATO dacă țara noastră ar fi atacată, 69% dintre români au răspuns că da, iar 20% au răspuns negativ.
Sondajul a fost realizat pe perioada adultă din România, pe 700 de subiecți, în perioada 5 - 7 februarie, prin metoda CATI (telefonic), iar marja de eroare este +/- 4%.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News