Live

VIDEO. „Marea șuetă” din Piața Constituției. Ultima noapte în care tinerii s-au adunat în grupuri mari, fără a fi sancționați

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură TV

„Marele picnic” care părea să se fi încins sâmbătă seara în parcul Herăstrău s-a transformat duminică seara într-o „,mare șuetă” în Piața Constituției, care, în jurul orei 22:00, era plină de tineri ce stăteau de vorbă, uneori în grupuri destul de mari, unii aducându-și chiar și scaune pliante pentru a nu obosi în picioare. Mulți dintre ei au venit cu mașinile, pe care le-au parcat, socializând lângă ele. Totul, sub privirile polițiștilor și jandarmilor, care au preferat și în această seară doar să le explice care sunt regulile, fără a-i sancționa, asta deși premierul declarase ceva mai devreme că o puteau face în totală legalitate.

În imaginile surprinse în Piața Constituției se văd mai multe mașini de poliție, cu semnale luminoase pornite, doar că polițiștii nu fac nimic, cel mult le explică tinerilor că e stare de alertă, că nu este bine să se adune în grupuri mai mari de trei persoane și că de luni este posibil să fie amendați, dacă vor mai fi prinși așa.

Piața Constituției este un loc special în București în ultimii ani. A fost primul loc care s-a aglomerat în prima oră a stării de alertă, adică în noaptea de joi spre vineri. Parcarea era plină de mașini la ora 1:00, când încetase starea de urgență și deplasările nu mai erau limitate. Erau mulți tineri, care  veniseră cu mașinile, le parcau și se întâlneau cu prietenii lor, se îmbrățișau, se sărutau, erau fericiți că se revăd.

Piața Constituției este un loc în care se adună tinerii care au mașini puternice, iar autoritățile niciodată nu au putut regla ce se întâmplă exact acolo - pe de o parte spun că nu au ce să le facă, nu le pot îngrădi libertatea de întâlnire, pe de altă parte se știe că acolo s-au mai făcut curse ilegale de mașini, uneori soldate cu accidente.

Premierul Ludovic Orban a explicat duminică seara, comentând imaginile de sâmbătă din parcul Herăstrău, că polițiștii aveau posibilitatea să dea amenzi, dar au preferat să lase aceste trei zile de tranziție de la starea de urgență la starea de alertă pentru a-i obișnui pe oameni cu ideea, pentru a le explica mai întâi ce presupune starea de alertă și ce riscă dacă încalcă regulile de distanțare fizică. Luni, când va fi dată hotărârea de guvern pentru aplicarea prevederilor din legea recent votată de Parlament pentru starea de alertă, iar toate sancțiunile prevăzute sunt perfect aplicabile.

În fapt, a existat o controversă juridică potrivit căreia, după decizia Curții Constituționale referitoare la amenzile din perioada stării de urgență, noile sancțiuni prevăzute pentru starea de alertă nu puteau fi date până când legea nu intră propriu-zis în vigoare, adică de luni.

Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de protejare a sănătății publice prevăzute în legea stării de alertă sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei, amenzi de care sunt pasibili, teoretic, acești tineri care se adună în grupuri mai mari de trei persoane.

Editor: Luana Păvălucă

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Informații noi în cazul tragediei din Muntenegru: Atacatorul a omorât 12 oameni și s-a sinucis în fața polițiștilor

S-a ascuns după un frigider: un hoț a fost prins de polițiști în timp ce dădea o spargere la o casă din București

Alertă copil dispărut. Fată de 14 ani, din județul Alba, dată în urmărire după ce a plecat de acasă de Crăciun

Momentul în care o mașină de poliție e spulberată de un Porsche, la Borșa: trei polițiști au ajuns la spital. Șoferul vinovat, reținut

Partenerii noștri