Un milion de tineri lipsesc din statistici
Ne uitam spre piaţa muncii, care este grav afectată. Un milion de tineri lipsesc din statistici. Deşi sunt apţi de muncă, în putere, nu apar nici ca studenţi, nici ca angajati. Constatarea este oficială. Mai grav, un studiu ne arata că în următorii 5 ani România va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piaţă.
Tinerii sunt dezorientați profesional
Paradox pe piața muncii din România
Cât câștigă angajații străini în România
Golurile de pe piața muncii sunt completate cu angajați din Turcia, Nepal sau Sudan
Proiect pe piața muncii: Contractul cu „zero” ore
Cum va fi piața muncii în 2022
Doar 12.500 de posturi disponibile pentru 470.000 de șomeri
ANALIZĂ Piața muncii s-a schimbat radical
Acord politic semnat de PSD-PNL-UDMR-minorităţi. Crin Antonescu, anunțat oficial candidatul coaliției
Au între 16 şi 21 de ani. Nu merg la şcoală şi nici nu muncesc. Un milion de tineri se află în această situaţie care creează panică pe piaţa muncii. Potrivit estimărilor, deficitul de forţă de muncă se va ridica anul acesta la peste 300 de mii de persoane şi la aproape 550.000 în 2023.
Florin Jianu, preşedinte IMM-uri: Autoritatea Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi autorităţile judeţene ar fi trebuit să facă scanarea acestor tineri, să-i găsească, să le asigure o formă de ocupare, că se întorc înapoi la şcoală, că îşi găsesc un loc de muncă, că unii dintre ei poate devin mici antreprenori. În acest moment nu s-a făcut nimic, degeaba se vorbeşte public, iar aceşti tineri rămân pe nicăieri.
Stelian Fedorca, fost preşedinte al Autorităţii pentru formarea profesională în sistem dual: Aceşti tineri trebuie identificaţi. Oportunităţile de angajare sunt maxime ţinând cont că agentul economic se implică direct în formarea lui.
Iulian Stanescu, sociolog: Sunt tineri care provin din familii cu risc de sărăcie şi excluziune socială şi mai degrabă din mediul rural. Cauza imediată pentru care ei ajung în această situaţie este dată de părăsirea timpurie a şcolii, iar cauza de profunzime ţine de situaţia materială a gospodăriei din care provin la care se adaugă oportunităţile reduse de ocupare la nivel local.
Nici nu e de mirare că angajatorii aruncă un ochi peste hotare. În momentul de faţă, în România, sunt 20 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene, faţă de 7.000 anul trecut. Cei mai mulţi provin din Vietnam, India, Sri Lanka şi Republica Moldova.
În cazul tinerilor din ţara noastră, rata şomajului se ridică la 18,3%, un procent peste media Uniunii Europene.
Deficit forţă de muncă
2019 - 308.000 pers.
2023 - 550.000 pers.
Muncitori din afara UE
2019 - 20.000
2018 - 7.000
Tineri: Rata şomajului – 18,3%.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News