Live

Un milion de tineri lipsesc din statistici

Data publicării:

Ne uitam spre piaţa muncii, care este grav afectată. Un milion de tineri lipsesc din statistici. Deşi sunt apţi de muncă, în putere, nu apar nici ca studenţi, nici ca angajati. Constatarea este oficială. Mai grav, un studiu ne arata că în următorii 5 ani România va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piaţă.

Au între 16 şi 21 de ani. Nu merg la şcoală şi nici nu muncesc. Un milion de tineri se află în această situaţie care creează panică pe piaţa muncii. Potrivit estimărilor, deficitul de forţă de muncă se va ridica anul acesta la peste 300 de mii de persoane şi la aproape 550.000 în 2023.

Florin Jianu, preşedinte IMM-uri: Autoritatea Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi autorităţile judeţene ar fi trebuit să facă scanarea acestor tineri, să-i găsească, să le asigure o formă de ocupare, că se întorc înapoi la şcoală, că îşi găsesc un loc de muncă, că unii dintre ei poate devin mici antreprenori. În acest moment nu s-a făcut nimic, degeaba se vorbeşte public, iar aceşti tineri rămân pe nicăieri.

Stelian Fedorca, fost preşedinte al Autorităţii pentru formarea profesională în sistem dual: Aceşti tineri trebuie identificaţi. Oportunităţile de angajare sunt maxime ţinând cont că agentul economic se implică direct în formarea lui.

Iulian Stanescu, sociolog: Sunt tineri care provin din familii cu risc de sărăcie şi excluziune socială şi mai degrabă din mediul rural. Cauza imediată pentru care ei ajung în această situaţie este dată de părăsirea timpurie a şcolii, iar cauza de profunzime ţine de situaţia materială a gospodăriei din care provin la care se adaugă oportunităţile reduse de ocupare la nivel local.

Nici nu e de mirare că angajatorii aruncă un ochi peste hotare. În momentul de faţă, în România, sunt 20 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene, faţă de 7.000 anul trecut. Cei mai mulţi provin din Vietnam, India, Sri Lanka şi Republica Moldova.

În cazul tinerilor din ţara noastră, rata şomajului se ridică la 18,3%, un procent peste media Uniunii Europene.

Deficit forţă de muncă

2019 - 308.000 pers.

2023 - 550.000 pers.

Muncitori din afara UE

2019 - 20.000

2018 - 7.000

Tineri: Rata şomajului – 18,3%.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Paradox pe piața muncii. Cerere uriașă în România pentru joburile remote, în timp ce angajatorii vor să își readucă angajații la birou

Un nou job își face loc pe piața muncii din Kursk: săpător de tranșee. Se plătesc între 1.600 și 4.000 de dolari pe lună

Tinerii sunt dezorientați profesional. Motivele pentru care au ajuns să schimbe cel puțin șase joburi până la 25 ani

Partenerii noștri