Un bărbat care și-a înjunghiat soția de 36 de ori, în fața copilului, eliberat în baza recursului compensatoriu
Un bărbat din Iași ce a fost condamnat la 12 ani și șase luni de închisoare pentru că și-a înjunghiat soția cu 36 de lovituri de cuțit, în fața copilului minor, este de marți liber, în baza recursului compensatoriu, scrie Ziarul de Iași.
Constantin Gagica a fost eliberat condiţionat după trei cereri respinse de judecători, care au considerat că nu este încă pregătit pentru a se reîntoarce în societate.
În schimb, în baza recursului compensatoriu, bărbatul a primit o reducere de 378 de zile de închisoare, iar magistraţii au fost obligaţi până la urmă să-l elibereze pentru că și-a ispășit pedeapsa „în condiţii improprii”. Așadar, o pedeapsă redusă cu un an și cinci luni.
La ultima cerere de eliberare respinsă, din luna decembrie 2017, Judecătoria Iaşi a considerat că „reeducarea condamnatului nu a avut loc, iar scopul pedepsei nu a fost atins”.
La momentul respectiv, bărbatul îndeplinea fracţia pentru a fi pus în libertate condiţionat, însă judecătorii au considerat că acesta nu este reintegrat. Individul avea 242 de zile câştig pentru că fusese la muncă şi alte 378 de zile scăzute din pedeapsă în baza recursului compensatoriu pentru deţinuţi. Până alaltăieri, s-au adăugat încă 12 zile câştigate pentru condiţiile precare din penitenciar, iar judecătorii au considerat că nu îl mai pot ţine în arest.
Ieşeanul se afla în arest din iulie 2007, după ce şi-a înjunghiat în mod repetat soţia. Fapta a avut loc în noaptea de 15 spre 16 iulie 2007, când, pe fondul consumului ridicat de alcool, a intrat în camera în care fosta soţie şi fiul său de 9 ani dormeau şi a înjughiat-o pe femeie de 36 de ori în diferite zone ale corpului. Miraculos, victima a supravieţuit deşi fusese înjunghiată în mai multe organe vitale.
Recursul compensatoriu a fost introdus prin Legea 169/2017, ca urmare a unei propuneri formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Se menţionează în lege că, pentru fiecare 30 de zile de executate în condiţii improprii, un deţinut primeşte o reducere de 6 zile din pedeapsă. La Iaşi, penitenciarul nu respectă normele europene şi, ca atare, reducerea se aplică în cazul tuturor deţinuţilor. Câteva zeci au fost eliberaţi în primele zile de după intrarea în vigoare a legii după care, periodic, mai mulţi deţinuţi au devenit eligibili liberării condiţionate mai repede decât ar fi fost în lipsa actului normativ.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News