Trei din patru comune din România nu au bancomat. Localnic: „O zi întreagă pierdem să mergem să scoatem bani”
Trei sferturi din populația rurală a României nu are acces la un bancomat în localitatea de domiciliu. Ca să-și extragă bani de pe card, unii români pierd chiar și o zi întreagă pe drumuri.
Hoții „2.0” români au speriat Europa
Copii români, duși la furat în Spania
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
Se întâmplă în Frumușani, nu departe de Capitală. De exemplu, bancomatul cel mai apropiat de comunele Vasilați și Crivăț, din Călărași, este în orașul Budești. Iar cei care-l folosesc spun că în zilele de pensii și salarii, din cauza numărului mare de accesări, respectivul bancomatul rămâne frecvent fără bani.
Apărut în 1967, în Londra, devenit o banalitate pentru populația lumii moderne, bancomatul n-a prea ajuns și la românii de la țară. Din 2861 de comune, sub 700 au bancomat. Iar acolo unde nu există, să scoți bani de pe cardul de pensie ori salariu înseamnă, uneori, timp pierdut și aventură.
- Dumneavoastră, cetățenii din Frumușani, când vreți să scoateți bani de pe card unde mergeți?
- La București. La Popești sau la București.
- Câți kilometri sunt de aici, până acolo?
- Vreo 20.
- 20 de kilometri faceți doar ca să scoateți bani de pe card?
- Nu vă mai spun că stai cinci ore la mașini. N-avem mașini. La trei ore... Vai de capul nostru.
- Deci, cât timp pierdeți ca să scoateți bani?
- O zi întreagă!
- Cum?
- O zi întreagă!
- Pierdeți o zi, să mergeți să scoateți bani?
- Da... De dimineață, până seara. Dacă poți să reușești.
- De unde scoateți dumneavoastră bani, dacă aveți nevoie?
- De la Budești.
- La Budești vă duceți... Deci, aici în Crivăț?
- Nu!
- Nu există bancomat?
- Nu!
Lipsa bancomatelor ține banul cash în tolba poștașilor rurali. Să nu bată drum până-n comuna vecină, ori cine știe unde-i cel mai apropiat bancomat, pensionarii, mai ales, preferă banii în mână ca-n vremurile de demult. Destui n-au avut niciodată un card bancar. Nici măcar nu știu să-l folosească.
- Ați plătit vreodată cu cardul la magazin?
- Nu!
- Ați plătit undeva cu cardul, vreodată?
- Nu. Că nu am card.
- Nu v-ați făcut niciodată?
- Nu.
- Păi de ce?
- Păi dacă avem poștaș?
- Copiii sunt în oraș, la serviciu, cumpără ei ce trebuie.
Sunt pline satele de magazine, însă sătenii care-și plătesc produsele cu cardul nu-s tocmai mulți. Cam 30 dintr-o sută, spune proprietara unui magazin universal din Vasilați, județul Călărași. Restul folosesc bani cash pe care-i scot de la minimum 8 kilometri depărtare de Vasilați.
Dorina Bălașa - proprietar magazin: Câți cumpărători folosesc cardul bancar atunci când vin la magazin?
- Acum, după ani și ani de încercări, să zic așa, este în creștere vânzarea cu cardul. Undeva la 30%. La noi. Din rulajul unei zile, 30% e cu cardul.
- Restul folosesc cash. Dar nu prea au de unde să-și scoată banii.
- Nu. Singura localitate în care există un bancomat este la 8 kilometri, Budești, următoarea localitate. În care există un singur bancomat. Și care se golește automat în momentul în care se alimentează cardurile cu pensiile.
- Noi am vorbit la bancă la noi, dar n-au fost interesați să monteze un bancomat aici.
Sunt peste 10 mii de bancomate montate în localitățile României. În comune însă puțin peste o mie, conform ultimelor date prezentate de Banca Națională a României. Asta înseamnă că 46% din populația țării, care trăiește la țară, conform recensământului de anul acesta, beneficiază de o mie și ceva de bancomate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News