Pentru că în Țările de Jos a crescut securitatea bancomatelor, hoții olandezi le aruncă în aer pe cele din Germania

Data actualizării: Data publicării:
explozie la atm
În Germania hoţii aruncă în aer cel puțin un bancomat pe zi. Atacurile au crescut cu peste 40% din 2019, potrivit Ministerului de Interne. FOTO: Profimedia Images

În oraşul german Ratingen, exploziile unor bancomate sunt un subiect fierbinte. Două au fost aruncate în aer luna trecută, în aceeaşi dimineaţă, la sucursalele Santander şi Deutsche Bank, aflate una în faţa celeilalte, aproape de piaţa principală din Duesseldorf, scrie Reuters. Anchetatorii spun că bandele din Ţările de Jos sunt principalele vinovate pentru atacuri.

În urmă cu un an, locuitorii apartamentelor de deasupra băncii Santander au cerut în justiţie, fără succes, ca bancomatele să fie îndepărtate, din cauza temerilor că ar putea fi atacate.

În Germania hoţii aruncă în aer cel puțin un bancomat pe zi. Atacurile au crescut cu peste 40% din 2019, potrivit Ministerului de Interne, iar anchetatorii spun că situația are două cauze.

Cea mai mare economie a Europei are 53.000 de bancomate, un număr care arată că germanii preferă numerarul cardurilor bancare. În Germania, aproximativ 60% din achiziţiile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu al Bundesbank care a constatat că germanii au retras, în medie, peste 6.600 de euro de persoană anual, în principal de la bancomate.

Țara se mândreşte, de asemenea, cu o reţea extinsă de autostrăzi, pe mare parte dintre ele neaplicându-se nicio limită de viteză.

Ratingen se află la doar 70 de km de graniţa cu Olanda, iar anchetatorii spun că bandele din Ţările de Jos sunt principalele vinovate pentru atacuri, care sparg geamuri, distrug fațadele clădirilor și sparg bancomatele.

Hoții au furat aproape 20 de milioane de euro în 2021, când au fost înregistrate 392 de explozii la ATM-uri, un număr care a urcat la 496 în 2022.

Poliţia din landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află Ratingen, şi care a suportat greul acestor atacuri, a înregistrat 47 de incidente până acum în 2023, în creştere faţă de numărul de anul trecut.

Pe de altă parte, frecvenţa atacatorilor la bancomate este în scădere în Ţările de Jos, parţial din cauza măsurilor de securitate. Spărgătorii olandezi de bancomate trec graniţa şi sunt autori a între 70% şi 80% din atacurile din Germania, începând din 2018, estimează poliţia germană.

Poliţia olandeză suspectează că aproximativ 500 de bărbaţi sunt responsabili și au creat grupări infracționale.

Procurorii de la Frankfurt au acuzat săptămâna aceasta şase cetăţeni olandezi că au provocat explozii, furturi şi daune materiale.

Poliţia din Ratingen investighează şi o posibilă conexiune olandeză în cadrul atacului dublu de luna trecută, după ce a identificat un vehicul mic care s-a deplasat cu viteză de la faţa locului la o autostradă din apropiere.

Germania lucrează cu oficiali din Belgia şi Franţa şi de la Europol pentru a combate valul de criminalitate împotriva ATM-urilor.

Menţionând că atacurile de la bancomate pun vieţi în pericol, ministrul german de Interne Nancy Faeser a cerut săptămâna aceasta băncilor să intensifice măsurile de siguranţă pentru acestea.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri