Studiu. România rămâne fără o treime din populație
În fostele țări comuniste se înregistrează o situație dramatică: se confruntă cu un declin demografic accelerat. Principalul motiv îl reprezintă migrația, arată un studiu Balkan Insight. Până în 2050 aceste țări ar putea pierde milioane de locuitori. Cele mai afectate vor fi România și Bulgaria.
Ce localități din România ar trebui să devină comune sau simple orașe
România se află în pragul unui dezastru demografic
Bombă demografică în Balcani: populațiile sunt decimate de migrație
Sute de mii de români vor să emigreze
Portretul tinerilor din generația Z
România alocă printre cei mai puțini bani pentru protecția socială dintre toate țările UE
Câți locuitori va mai avea România peste 30 de ani
Europa îmbătrânește, iar tendința este ireversibilă
Creștere "extrem de dură" a numărului de decese în octombrie
Suntem tot mai puțini, iar situația nu dă deloc semne că s-ar îmbunătăți. Asta pentru că tot mai mulți își părăsesc țara pentru un trai mai bun, se nasc copii mai puțini, iar populația rămasă e tot mai îmbătrânită.
Sunt motivele pentru care jurnaliștii de la Balkan Insight fac o previziune sumbră: până în 2050 țările din Balcani vor pierde milioane de locuitori. Cel mai rău stau România și Bulgaria. În 30 de ani vecinii de la sud de Dunăre vor rămâne fără 37% dintre locuitori. În cazul României, e vorba de 30% pierdere de populație.
În studiu, Polonia este dată ca exemplu pozitiv, ea reușind să atragă un milion de muncitori din Ucraina. Astfel, riscă să piardă doar 15% dintre cetățeni.
Nu este de mirare că țara noastră este în top: la început de an aveam o populație de puțin peste 19 milioane, adică cu 125.000 mai puțini locuitori față de 2018. Cu alte cuvinte, echivalentul unui oraș de mărimea municipiului Târgu Mureș a dispărut.
Motivele declinului sunt îmbătrânirea și emigrarea. Anul trecut, numărul decedaților a depășit numărul născuțiilor vii. Vedem, totodată, că ponderea persoanelor de 65 de ani și peste 65 este în creștere, după cum arată datele INS.
În urmă cu câteva luni, aflam în mod oficial de la ministrul pentru românii de pretutindeni că 9,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor. Dintre ei, mai mult de jumătate, adică peste 5 milioane, și-au făcut deja un rost în diaspora.
Principalele motive ale emigrării rămân corupția și sărăcia.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News