Live

Soluția pentru haosul de la metrou

Data actualizării: Data publicării:

Călătoria cu metroul a devenit un calvar în Bucureşti. La orele de vârf, pe peroane şi în vagoane, călătorii stau umăr la umăr. Una dintre cele mai aglomerate rute este cea spre nordul capitalei, o zonă unde în ultimii ai au apărut multe clădiri de birouri. Angajaţii firmelor merg cu metroul la serviciu pentru că şoselele sunt supraaglomerate. Reprezentanţii Metrorex spun că au luat măsuri: au suplimenat trenurile, dar în zadar. Soluţia ar fi noi linii de metrou, însă şi pe magistralele în construcţie, lucrările merg cu frâna trasă.

Ora 7:40, Piaţa Sudului. Călători puţin pe peron, dar e doar liniştea dinaintea furtunii.

„Acum nu e aglomerat, dar începând după 8.00, când pleacă lumea la birouri, se aglomerează mai ales la Piața Unirii, Piața Victoriei”, spune un bărbat.

„Plec mai devreme de acasă, plec mai devreme de la serviciu, în felul ăsta e mai liber”, povestește un altul.

Vagoanele se aglomerează pe masură ce se apropie de Piaţa Unirii. Este ora 8.00 şi în staţia din centrul Bucureştiului sunt deja sute de oameni. Mulţi nu mai au loc în metrou, deşi într-un tren cu 6 vagoane ar avea loc chiar şi 900 de persoane.

Ora 8:30, Piaţa Victoriei. Aglomeraţia e şi mai mare. Nu e loc nici să arunci un ac, deşi trenurile vin la distanţă de 2 minute.

„E cumplit dimineața, nu te poți urca în metrou, trebuie să aștepți 5 trenuri să treacă”, povestește o femeie.

Unii călători s-au oprit la o gustare sau la o cafea pe pasarela dintre staţii.

„În fiecare zi trebuie să duci o luptă ca să intri în... metrou şi uneori pornesc certuri, auzi oamenii ţipând din când în când”, spun un străin.

600.000 de oameni merg zilnic cu metroul, arată datele oficiale. Jumătate se înghesuie în trenurile care fac legătura între Berceni şi Pipera. O explicaţie pentru aglomeraţia pe această rută este că zona de nord a capitalei s-a tot dezvoltat în ultimii ani, sunt multe clădiri de birouri acolo, unde lucrează 270.000 de oameni, 45.000 doar în zona Pipera.

O soluție ar fi, spune Ion Rădoi, lider sindical USLM: „Suplimentare de personal și de trenuri și am putea să facem asta. Există soluții, pentru că la ore de varf, într-adevăr, oamenii așteaptă de la un tren la altul. Trebuie înțelegere financiară.

Ionuț Ciurea, Asociaţia Pro Infrastructură: Dacă ne uităm în viitor, dacă nu se fac investiții și acelea minime, o sa avem probleme din ce în ce mai mari. Avem și turiști, și studenți care vin. Singura soluție e dată de investiții și în pasaje rutiere, pentru că vorbim și de autobuze, avem nevoie de linii de metrou noi.

Jurnalistii Digi24 au încercat să contacteze Metrorex pentru o poziție, însă nu am primit un răspuns până în acest moment.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Grindeanu: „De vreo trei ani tot îl rog pe Nicușor Dan să preia metroul. Sper să se şi întâmple”

Grevă la metrou. Ce spune șefa Metrorex despre riscul ca angajații să oprească lucrul

Angajații de la metrou ar putea intra în grevă. Negocierile între sindicate și conducerea Metrorex au eșuat

Partenerii noștri