Românii continuă să plece în străinătate, în ciuda creșterilor salariale: „Pe 18 am bilet”
Salariul minim din România a avut în ultimii 8 ani cea mai mare creştere din Europa. Cu toate acestea, cu un salariu de doar 407 euro, ne aflăm printre ultimele locuri din Europa. Deşi veniturile cresc, datele oficiale arată că românii continuă să plece din ţară pentru un trai mai bun în vestul Europei.
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Campanie inedită pe străzile din Cluj-Napoca
Doi din trei români preferă să-și facă vacanța în țară
Tinerii sunt dezorientați profesional
În 2010 salariul minim pe economie era de 600 lei. În ultimii 8 ani, acesta a crescut cu 216%, iar anul acesta a ajuns la 1.900 de lei. Cu toate acestea, românii spun cu nu se poate trăi decent în România cu salariul minim.
Bărbat: Dacă ne uităm la o familie cu doi copii, cu două salarii minime pe economie nu își pot întreține nici la un minim acceptabil și din punctul meu de vedere să ai două locuri de muncă și să fii în sărăcie, este o problemă.
Tânăr: Eu tocmai acum mă duc în America, din iunie și dacă ar fi un salariu corespunzător pentru aptitudinile mele în România, nu m-aș duce în America. Nu îmi place America, sincer vă spun, dar sunt nevoit.
Tânăr: Muncesc 17 ore pentru nimic, ca să supraviețuiesc. O să plec afară, pe 18 acum am bilet, sper să fie o viață mai bună acolo.
Nu sunt singurii români care pleacă din ţară. Din 2007 până în 2017, mai bine de 3,4 milioane de români au plecat în căutarea unui trai mai bun.
Adrian Mitroi, analist economic: Oamenii nu numai pentru salariu își caută oportunități, ci și pentru experiență și a vedea alte perspective. E foarte interesant ce se întâmplă pe piața muncii, salarii atractive, taxe mici, oportunități profesionale interesante în aceste aglomerari urbane. O experiență în afară este aur, atât la nivel personal te schimbă, te modifică la nivel antreprenorial.
Oamenii de afaceri spun că majorarea salariului minim nu aduce însă şi bunăstare.
Liviu Rogojinaru, secretar general CNIPMMR: O creștere salarială corectă trebuie să fie bazată pe o creștere ori cantitativă, ori calitativă a muncii, nu ai cum să ai la o producție slabă, să ai niște salarii mari, pentru că nu esti competitiv.
În prezent, salariul minim din România este de 407 euro. Şi, deşi a înregistrat cea mai mare creştere în ultimii 8 ani, este unul dintre cele mai mici din Europa. Doar Lituania și Bulgaria au salarii minime mai reduse. În fruntea listei se află Luxemburg cu un salariu minim de aproape 2.000 de euro, urmat de Irlanda şI Olanda.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News