Live

Românii aleg să fumeze pentru a se simţi "cineva"

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Getty Images

Peste jumătate dintre fumătorii din România (57%) sunt bărbaţi, iar atunci când se apucă de fumat, românii o fac pentru a se simţi "cineva", arată un studiu publicat, marţi, de Reveal Marketing Research, citat de Agerpres.

Concluziile studiului citat evidenţiază faptul că fumătorii tind să accepte criticile, şi le însuşesc, dar acest lucru pare că le afectează imaginea de sine. În acest context, unul dintre motivele de conflict identificate este mirosul neplăcut al ţigărilor.

Aproape jumătate (43%) dintre românii nefumători au încercat să îi convingă pe cei dragi să renunţe la acest obicei, iar 15% au ajuns chiar la conflicte provocate de acest subiect.

În ceea ce priveşte alternativele la ţigări, şi implicit fumat, circa un sfert (23%) dintre fumători consideră că sunt informaţi despre alternative (produsele cu tutun încălzit şi ţigările electronice), în timp ce 11% dintre nefumători sunt de aceeaşi părere. "Deşi o mare parte dintre fumătorii români ştiu de existenţa alternativelor, doar 40% dintre cei care cunosc alternativele au ales să le încerce, iar 38% au intenţia de a le încerca", se precizează în cercetare.

Printre descoperirile surprinzătoare făcute de acest studiu se află şi tensiunile create de fumat la locul de muncă. Astfel, pe de o parte, colegii nefumători simt că lucrează mai mult decât colegii lor fumători, care iau deseori pauze de fumat, iar acest lucru este perceput ca o diferenţă în timpul dedicat muncii. Pe de altă parte, din cauza timpului limitat şi a presiunilor de a performa bine la locul de muncă, fumătorii se simt judecaţi când sunt nevoiţi să iasă în afara clădirii ca să fumeze.

O altă concluzie a studiului realizat de Reveal Marketing Research este aceea că, atunci când se apucă de fumat, românii o fac pentru a se simţi "cineva", pentru că în acest fel simt că îşi pot exprima mai bine identitatea şi pentru că îi ajută să se simtă mai împliniţi.

În acelaşi timp, bărbaţii sunt mai atraşi de fumat decât femeile, în raport de 57% faţă de 43%.

În mod surprinzător, studiul a arătat că fumătorii români sunt persoane cu o viaţă mai activă, preocupate de starea de sănătate, de alimentaţie şi mai atente la propria imagine.

Fumătorii români apreciază şi aspectele emoţionale pozitive ale fumatului, cum ar fi eliberarea de stres şi socializarea. În schimb, nefumătorii percep mai degrabă aspectele negative legate de acest obicei: repulsia faţă de miros, impactul asupra sănătăţii şi dependenţa pe care fumatul o creează.

Studiul Reveal Marketing Research a fost realizat pe un eşantion de 1.100 de participanţi din toate categoriile de educaţie şi venit, în vârstă de peste 18 ani. Jumătate dintre ei sunt fumători, iar jumătate nefumători. Metoda de cercetare folosită este CATI, chestionar standardizat aplicat telefonic persoanelor selectate aleator.

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Arheologii au descoperit un efect secundar „semnificativ” al fumatului asupra corpului uman. Este observabil și după câteva secole

Nivel mai ridicat de bacterii orale dăunătoare care pot afecta sănătatea pentru fumători și cei care vapează, arată un studiu

Comisia Europeană vrea interzicerea fumatului și în spațiile exterioare, inclusiv la terase. Ce prevede recomandarea (proiect)

Vin zile grele pentru fumători în Marea Britanie. În multe spații publice fumatul ar putea fi interzis

Partenerii noștri