Live

Proiecte din Cluj-Napoca au câștigat finanțare nerabursabilă de la Comisia Europeană

Data publicării:
Cluj-Napoca, vedere panoramică

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri cele 22 de oraşe câştigătoare în cadrul celei de-a treia cereri de proiecte privind acţiunile urbane inovatoare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Astfel, 92 de milioane de euro din partea Fondului European de Dezvoltare Regională vor finanţa soluţii inovatoare pentru abordarea provocărilor urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbările climatice, locuinţele, locurile de muncă şi competenţele pentru economia locală.

Oraşele care au primit finanţare şi domeniile sunt: locuri de muncă şi competenţe în cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia); adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franţa); calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franţa), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia); locuinţe: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franţa).

Printre exemplele de proiecte se numără noi soluţii pentru a reduce riscul de incendii periurbane în Riba-roja de Túria, Spania, o nouă generaţie de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice în Breda, Olanda, locuri de joacă şcolare rezistente în cazul valurilor de căldură în Paris, Franţa, locuinţe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Budapesta, Ungaria şi orientare profesională inovatoare în Ventspils, Letonia.

De asemenea, miercuri, CE a lansat cea de-a patra cerere de propuneri în cadrul acţiunilor urbane inovatoare. 100 de milioane de euro sunt acum disponibile pentru oraşe pentru a finanţa proiecte inovatoare de protejare şi reducere a vulnerabilităţii spaţiilor publice, după cum s-a anunţat în Planul de acţiune din 2017 în cadrul Agendei europene privind securitatea. De asemenea, în urma cererii de propuneri, vor fi finanţate proiecte digitale, de mediu şi de incluziune.

„Prin aceste cereri de proiecte, transformăm oraşele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluţii care au potenţialul de a îmbunătăţi calitatea vieţii în toate oraşele lumii. Şi deoarece securitatea urbană şi siguranţa spaţiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetăţeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim oraşele în eforturile lor de a-şi proteja locuitorii”, a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.

Foto: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Sub 20% dintre cererile de amnistie fiscală au fost aprobate de ANAF. Câți bani a recuperat statul din datoriile vechi

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Partenerii noștri