Live

Șapte episcopi-martiri au fost beatificați. Papa Francisc a prezidat Liturghia de la Blaj

Data actualizării: Data publicării:

Papa Francisc a mers la Blaj duminică, în ultima zi a vizitei pe care o efectuează în România. Acolo, pe Câmpia Libertăţii, a oficiat ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Ulterior are programată, tot la Blaj, o întâlnire cu comunitatea de romi greco-catolici din cartierul „Barbu Lăutaru”. Conform programului oficial, Suveranul Pontif se va deplasa apoi cu elicopterul de la Blaj la Sibiu, unde va avea loc, pe aeroport, ceremonia de rămas bun.

Unii dintre cei șapte episcopi care sunt beatificaţi astăzi au murit în închisoare. Alţii, la spital, după ce ani la rând nu primiseră niciun fel de îngrijire medicală. Toţi au fost torturaţi în cele mai sinistre închisori comuniste: Gherla, Dej, Piteşti. Toţi au refuzat să renunţe la credinţă. Astăzi, Papa Francisc merge la Blaj pentru a le recunoaşte sacrificiul.

ACTUALIZARE 13:20 Ceremoniile de la Blaj s-au încheiat cu un cuvânt de mulțumire adresat de Papa Francisc românilor.

ACTUALIZARE 12:55 Enoriașii primesc Sfânta Împărtășanie.

ACTUALIZARE 11:48 Ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi-martiri s-a încheiat. Începe Liturghia, prezidată de Papa Francisc.

Citiți și:  Papa Francisc, la Blaj: „Aceste ținuturi știu ce e suferința când greutatea ideologiei sau a regimului e mai puternică decât viața”

ACTUALIZARE 11:15 A început slujba pe Câmpia Libertății.

ACTUALIZARE 10:52 Papa Francisc a ajuns la Blaj, se urcă în papamobil și se îndreaptă spre Câmpia Libertății.

ACTUALIZARE 10:50 Potrivit evaluarii din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Blaj si pe traseele de deplasare participă 100.000 de pelerini.

ACTUALIZARE 10:30 La Blaj sosește președintele României, Klaus Iohannis, împreună cu prima-doamnă. Sunt întâmpinați cu aplauze. Prima-doamnă, Carmen Iohannis, provine dintr-o familie greco-catolică.

Președintele Klaus Iohannis a mers și i-a salutat pe membrii Guvernului prezenți în audiență.

ACTUALIZARE ORA 10:00 Papa Francisc este în drum spre Blaj, acolo unde este așteptat de 40.000 de pelerini. Între timp, la Blaj, pe scena amenajată acolo cântă imnuri religioase artista Paula Seling. În audiență este și Custodele Coroanei, Margareta, alături de ASR Principele Radu.

Premierul Viorica Dăncilă nu lipsește nici de la această ceremonie și este însoțită de mai mulți miniștri, între care Ana Birchall și Eugen Teodorovici. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE ORA 9:40 Avionul care îl transportă pe Papa Francisc de la București a aterizat la Sibiu, conform programului. O schimbare de ultim moment: Papa nu mai este transportat cu elicopterul de la Sibiu la Blaj, ci cu o coloană oficială, pe drumul național. Meteorologii au emis cod galben de ceață pentru județul Alba, între localitățile afectate fiind și Blajul. Așa că șoferii de pe drumul național dinspre Sibiu spre Blaj au avut parte de o surpriză. Au tras pe dreapta și au permis trecerea coloanei oficiale:

PROGRAMUL zilei de duminică, 2 iunie:

  • Ora 09.00: Plecarea cu avionul spre Sibiu

  • Ora 09.40: Sosirea la Aeroportul din Sibiu şi transferul cu elicopterul la Blaj

  • Ora 11.00: Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu BEATIFICAREA celor 7 Episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii din Blaj. PREDICA SFÂNTULUI PĂRINTE. REGINA COELI

  • Ora 13.25: Prânzul împreună cu suita papală

  • Ora 15.45: Întâlnire cu comunitatea rromă din Blaj. SALUTUL SFÂNTULUI PĂRINTE

  • Ora 16.35: Transferul Sfântului Părinte cu elicopterul la Aeroportul din Sibiu

Cine sunt cei șapte episcopi-martiri și de ce sunt beatificați

Beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri este punctul culminant al vizitei Papei Francisc în România, iar evenimentul ce va avea loc pe Câmpia Libertăţii din Blaj reprezintă finalul unui proces canonic derulat pe durata a 20 de ani. 

Peste 50.000 de pelerini sunt aşteptaţi, dumincă, 2 iunie, la Blaj. Rude ale celor şapte episcopi-martiri care vor fi beatificaţi duminică de către Papa Francisc se vor afla pe Câmpia Libertăţii, alături de zecile de mii de pelerini aşteptaţi la eveniment. Vor fi așezați în rândurile de scaune din față.

Și președintele Klaus Iohannis va fi prezent duminică la Blaj la ceremonia de beatificare prezidată de Papa Francisc.

Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu au fost martiri, nu oameni oarecare, și-au fost uciși „din ură față de credință” de un regim ateu care nu putea tolera nici încrederea lor în voia lui Dumnezeu, nici loialitatea față de Vatican.

Citiți și:  Cum au interzis comuniștii Biserica Greco-Catolică

La 19 martie 2019, Papa Franisc a autorizat promulgarea decretului privind martiriul Slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi, uciși „in odium fidei” - „din ură față de credință” - în diferite locuri din România, între anii 1950-1970. Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi, care vor fi beatificaţi duminică, s-a derulat pe durata unui sfert de secol. 

Citiți și:  Poveștile credinței. Biserica Greco-Catolică i-a unit în jurul ei pe românii din Transilvania

Iuliu Hossu este episcopul greco-catolic care a citit Declarația Marii Uniri de la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918. A fost prigonit ulterior de comuniști, a făcut pușcărie, a devenit cardinal „in pectore” - adică în clandestinitate - în anul 1969, cu un an înainte să moară. 

Citiți și:  TRIUMFUL UNEI NAȚIUNI. Iuliu Hossu, episcopul martir al Unirii

Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla: Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, respectiv Alexandru Rusu. Mormintele acestora au rămas necunoscute, neputând fi identificate, nici până azi, osemintele lor. Supravieţuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Ce înseamnă beatificare

Beatificarea înseamnă pentru Biserica Catolică recunoașterea publică a sfințeniei unei persoane și presupune un întreg proces care poate sa dureze de la câțiva ani la câteva secole. Este o etapă a sanctificării.

Există două căi prin care poate fi demonstrată sfințenia candidatului: minunile înfăptuite sau moartea pentru credință.

Congregația Pentru Cauzele Sfinților de la Vatican evaluează cererea de beatificare formulată de episcopul diecezan și se începe o minuțioasă muncă de cercetare. Toate sunt decise la Roma.

În cazul celor care au murit pentru credință, se recunoaște automat calitatea de martir pe care aceștia au dobândit-o în urma sacrificiului. Sub pontificatul Papei Francisc a mai fost beatificat, la 31 august 2013, și monseniorul Vladimir Ghika.

Atunci, Vaticanul a fost reprezentat la ceremonie de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauza Sfinților. Este unul dintre cei mai cunoscuți cardinali, a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai Papei Ioan Paul al II-lea, iar în 2013, în momentul alegerii unui nou papă, numele său era menționat printre posibilii candidați.

Beatificarea lui Vladmir Ghika a fost a treia beatificare a unui martir din România, după cea a episcopilor Szilard Bogdanffy (2010) și Janos Scheffler (2011), care au murit în penitenciarele Aiud, respectiv Jilava, la începutul anilor '50.  

Ce presupune ceremonia beatificării

Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, Papei Francisc i se va oferi un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

„Există o cutumă ca atunci când Sfântul Părinte celebrează o beatificare, în acest caz a celor şapte episcopi greco-catolici, să se ofere Sfântului Părinte un relicvar, cu relicve, cu moaşte pe care le avem de la episcopii martiri. (...) Trei dintre episcopi - Ioan Suciu, Valeriu Traian Frenţiu, Tit Liviu Chinezu, au murit la Sighet, au fost aruncaţi în gropi comune, deci nu avem osemintele acestora. La fel, Alexandru Rusu a murit la Gherla. Nici osemintele sale nu au fost identificate. Avem oseminte pentru ceilalţi, Ioan Bălan, Vasile Aftenie şi cardinalul Iuliu Hossu. Sunt relicve de gradul unu şi sunt relicve de gradul doi, adică haine, obiecte care le-au aparţinut, adică ceea ce a intrat în contact nemijlocit cu ei”, a explicat vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Barta, pentru Agerpres.

„După ieşirea cu Evanghelia, urmează efectiv ceremonia beatificării. Deci, între ieşirea cu Evanghelia şi (imnul - n.r.) Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare.

Ceremonia are o structură destul de simplă, în sensul că Prea Fericitul Cardinal Lucian Mureşan va citi cererea pe care o adresează Sfântului Părinte Papa, rugându-l să îi declare fericiți pe cei şapte episcopi-martiri.

Urmează intervenţia Sfântului Părinte, prin care îşi exprimă acordul, îi declară fericiţi şi se citeşte o formulă liturgică pe tema acestei beatificări, formula prin care cei şapte sunt declaraţi fericiţi.

După aceea, urmează momentul în care se cântă Troparul episcopilor martiri, Condacul, se dezveleşte Icoana martirilor, care e binecuvântată în acel moment. Sfânta Liturghie se încheie cu binecuvântarea specifică Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur, iar după aceea urmează rugăciunea Regina Coeli (Regina Cerului - n.r.)”, a explicat Cristian Barta.

Acest moment, al recitării antifonului marian pascal, va fi transmis în întreaga lume, în 200 de ţări. „E rugăciunea care este rostită în mod curent în perioada pascală de pontifii romani de la balconul din Vatican”, a menţionat preotul.

Citiți și:  Prima zi a vizitei Papei Francisc în România. Gest impresionant: A salutat mulțimea din papamobil, în ciuda unei ploi torențiale

Papa Francisc: Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă

Papa Francisc, discurs emoţionant la Iaşi: Fericirea noastră se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

Joe Biden va face un turneu în Europa înainte de a pleca de la Casa Albă. Cu cine se va întâlni liderul de la Washington

Papa Francisc dezvăluie că a fost ținta unui atentat sinucigaș. Când a avut loc incidentul

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Partenerii noștri