Până la urmă, cum rămâne cu Pilonul II de pensii?
Viitorul Pilonului II e pus sub semnul întrebării, iar statului i se cer clarificări. Asociaţia pentru Pensii Private insistă ca autorităţile să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile. S-au vehiculat multe ipoteze, iar încercările făcute de Guvern şi de coaliţia aflată la putere de a le explica nu au făcut decât să adâncească şi mai tare misterul, să creeze senzaţia că se încearcă ştirbirea pilonului II.
George Simion, despre Guvernul Ciolacu 2: „N-aţi auzit vocea poporului”
Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere
Ilie Bolojan: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”
Marcel Ciolacu: „Funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei”. Ce spune despre sănătate și educație
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
PSD-PNL-USR-UDMR au o nouă rundă de negocieri. Neînțelegeri privind împărțirea ministerelor
Stolojan: E ultima şansă pe care o au aceste partide pro-europene de a forma o majoritate. Următorul guvern are un corset financiar
I se dau târcoale şi nu se ştie cum se va interveni. Sau când. Toate aceste scenarii vehiculate în spaţiul public şi neasumate de nicio instituţie nu fac decât să creeze confuzie şi neîncredere, arată Asociaţia pentru Pensii Private.
Sunt milioane de români care contribuie de peste 10 ani la fondurile de pensii obligatorii. Statul caută acum să pună mâna, într-o formă sau alta, pe toate viitoarele contribuţii. Asociaţia arată că e vorba, totuşi, de siguranţa financiară a 7 milioane de români care depind de diversificarea surselor de venit la pensionare.
Citiţi şi:
ANALIZĂ. Ce s-a întâmplat, exact, în sistemul de pensii?
În acest moment, toate datele arată că Pilonul II de pensii administrat privat este solid, transparent, eficient reglementat şi profitabil pentru cei care cotizează.
Populaţia îmbătrâneşte peste tot în lume şi sunt tot mai puţini tineri care susţin pensiile celor în vârstă. A umbla la un sistem care merge bine este cel puţin o greşeală, dacă nu o rea intenţie.
Pe de altă parte, nici cei din coaliţia de guvernare nu par să ştie ce vor să facă mai exact.
PSD merge pe ideea de opţional. Adică cei care vor să rămână în Pilonul II să facă o cerere în acest sens.
Partenerii lor de coaliţie susţin contrariul: transferul contribuţiilor DE la Pilonul II ar trebuie să se facă doar în cazul în care contribuabilii cer expres acest lucru.
Dacă nu o fac, rămân automat în Pilonul II.
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: „Există voci care consideră că poate randamentul pe care aceste contribuţii îl aduc pentru cei care au contribuit nu e suficient şi în fond trebuie să existe posibilitatea liberei opţiuni a fiecăruia unde să-şi pună banii.
Noi suntem de părere că va trebui să se procedeze în felul următor: cei care doresc să treacă la pilonul I contribuţia să facă o opţiune scrisă, ceilalţi care nu fac acest lucru să rămână la pilonul II. Mi-aş fi dorit ca aceste fonduri să investească în economia românească, să fie nişte jucători activi, ceea nu a fost cazul de multe ori au preferat cele mai simple soluţii”.
Greu de spus dacă ALDE îşi va impune acest punct de vedere, mult mai avantajos pentru persoanele care cotizează.
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News