Noi reguli pentru asistenții maternali. Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele care vor să ia copii în plasament
Ministerul Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă, joi, reevaluarea condițiilor pentru obținerea certificatului de asistent maternal. O nouă Hotărâre de Guvern stabilește vârsta maximă a asistentului maternal şi nivelul de educaţie al acestuia, plus alte obligații necesare pentru a prelua copii în plasament, informează News.ro.
De asemenea, se introduce un certificat de integritate, odată la doi ani.
”După 21 de ani, reţeaua naţională de asistenţă maternală are nevoie de reevaluarea condiţiilor de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului maternal. Proiectul hotărârii de guvern privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal la care lucrează experţii Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse împreună cu cei ai ANPDCA a fost subiectul discuţiilor de astăzi cu structurile asociative şi sindicate din domeniul asistenţei sociale”, a transmis, joi, Ministerul Familiei.
Sursa citată a precizat că una dintre propunerile specialiştilor din sistemul de protecţie specială, pentru a creşte gradul de profesionalizare a actualei reţele de asistenţă maternală, a fost impunerea unor condiţionalităţi privind vârsta şi nivelul de educaţie pentru atestarea ca asistent maternal.
”Un asistent maternal nu mai poate depăşi vârsta standard de pensionare (65 de ani), cum, de asemenea, diferenţa de vârstă între asistentul maternal şi copilul luat în plasament nu poate fi mai mică de 18 ani şi mai mare de 57 de ani. Un factor de noutate introdus în actul normativ îl constituie certificatul de integritate comportamentală a viitorului asistent maternal. La fiecare doi ani devine obligatorie evaluarea activităţii asistentului maternal”, a mai transmis instituţia citată.
De asemenea, o persoană care vrea să fie asistent maternal trebuie să facă dovada unui venit indiferent de sursă.
”Modificări au fost aduse şi la numărul de copii care pot fi daţi unui asistent maternal. Excepţiile pot să apară doar dacă vorbim de fraţi”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Familiei.
Instituţia explică faptul că prin acest proiect de act normativ persoanele care doresc să devină asistenţi maternali vor fi selectate, evaluate şi atestate, astfel încât să fie asigurată creşterea calităţii actului de îngrijire a copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială.
Modificarea condiţiilor referitoate la atestarea asistenţilor maternali şi o mai bună supraveghere a acestora au devenit evidente după ce a crescut numărul incidentelor în care au fost implicaţi copiii daţi în grija unor asistenţi maternali.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News