Live

Modificări importante privind durata concediului de odihnă. Ce propune Ministerul Muncii

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Salariaţii din administraţia publică și din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, anual, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă, se arată într-un proiect de hotărâre al Ministerului Muncii.

PROIECTUL MINISTERULUI MUNCII AICI

NOTA DE FUNDAMENTARE AICI

Proiectul pentru modificarea HG 250/1992 privind concediul de odihnă este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii până în 30 iulie.

Prin acest act normativ se propune modificarea art.1, astfel că, salariaţii din administraţia publică și din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă.

În prezent, conform HG 250, salariaţii din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 18 - 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă.

Iniţiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că hotărârea încalcă prevederile din Codul Muncii care garantează fiecărui salariat o durata minimă a concediului de odihnă anual de 20 de zile lucrătoare.

Angajaţii vor avea dreptul la concediu de odihnă şi de la altă unitate decât cea la care au funcţia de bază

Totodată, proiectul Ministerului Muncii propune abrogarea art. 3 din HG 250/1992 care prevede că salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Astfel, bugetarii care vor cumula două funcții vor putea beneficia de concediu de odihnă de la ambii angajatori, potrivit modificării propuse.

Potrivit legislației în vigoare, salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula mai multe contracte individuale de muncă beneficiază de concediu de odihnă și indemnizație de concediu aferente numai la funcția de bază, iar pentru celălalt raport de muncă are dreptul numai la concediu fără plată.

În aceste condiţii, prevederile art. 3 din HG instituie un regim discriminatoriu pentru salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada noiembrie 2024 - martie 2025. Câți bani urmează să primească românii luna asta

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Număr record de job-uri subvenționate pentru integrarea șomerilor pe piața muncii. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Ministrul Muncii anunță că alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri