Ministerul Muncii: Doi din zece români, în șomaj tehnic în urma pandemiei. Cea mai neagră zi pe piața muncii a fost 31 august 2020
Pandemia a trimis doi din zece români în șomaj tehnic. Cele mai afectate domenii au fost industria prelucrătoare, comerțul și transportul, potrivit datelor obținute de Digi24 de la Ministerul Muncii.
Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Mai mulți angajați dintr-o primărie s-au autosuspendat din funcții, după ce primarul a anunțat că îi va verifica cu etilotestul
Peste 1,2 milioane - acesta a fost recordul contractelor suspendate de când în România au fost impuse restricții din cauza noului coronavirus. Acest vârf a fost înregistrat în 13 aprilie 2020, atunci când țara noastră era în lockdown.
Numărul celor intrați în șomaj tehnic a început să scadă după mijlocul lunii mai, atunci când activitatea economică a început să își revină treptat.
De la mijlocul lunii iunie, numărul contractelor de muncă suspendate nu a mai depășit 300.000. Așa se face că la finalul anului 2020 erau înregistrați peste 244.000 de angajați în șomaj tehnic.
Data de 31 august 2020 poate fi considerată cea mai neagră zi de pe piața muncii, din pandemie, atunci când aproape 120.000 de romani au rămas fără un loc de muncă, potrivit datelor transmise de Ministerul Muncii, pentru Digi24. Cele mai puține contracte de muncă încheiate, în perioada 16 martie – 31 decembrie 2020 au fost înregistrate în data de 20 aprilie - 21.467.
Cei mai mulți șomeri tehnic înregistrați în perioada respectivă proveneau din domeniul industriei prelucrătoare. Mai mult de o treime dintre contractele suspendate erau din acest domeniu.
Din industria prelucrătoare sunt înregistrați și cei mai mulți români care au rămas fără un loc de muncă. Comerțul și construcțiile ocupă și ele un loc fruntaș în rândul domeniilor din care au fost încetate cele mai multe contracte de muncă.
Cele mai multe persoane intrate în șomaj tehnic au fost din București, Cluj și Timiș. La polul opus se află județele Ialomița, Mehedinți și Giurgiu.
Datele Ministerului Muncii arată că cele mai multe contracte de muncă încetate au fost înregistrate în București, județele Timiș și Constanța. Teleorman, Covasna și Mehedinți sunt județele cu cele mai puține contracte de muncă încetate în perioada 16 martie - 31 decembrie 2020.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News