Legea zgomotului. Cât de tare vom putea vorbi în casă
Cei care dau muzica tare ar putea fi amendaţi cu până la 1.500 de lei. Senatul a adoptat un proiect de lege care impune amenzi pentru gălăgioşi. Sancţiunea se aplică dacă în locuinţa celui care depune plângere, nivelul zgomotului depăşeşte 35 de decibeli. Între orele 14.00 -16.00, respectiv noaptea între orele 23.00 şi 7.00, zgomotul nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. Un specialist va măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui aparat special. Constatarea se poate face însă şi doar pe baza propriilor simţuri ale agentului, se spune în proiectul care mai trebuie să primească şi votul Camerei Deputaţilor pentru a putea fi trimis la promulgare.
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
„ Afară se aude un flex, noi suntem pe holul unui bloc şi avem uşa închisă. Sunt 59, 66 de decibeli, 64, variază în funcţie de intensitatea sunetului. V-aş întreba pe dumneavoastră la 66 de decibeli cât de mare este disconfortul pentru ureche. Să ne gândim în felul următor. Atunci când vorbim normal fiecare voce produce în jur de 60, 63 de decibeli. În clipa când vorbim mai tare sunt 66 iar atunci când ţipăm am înregistrat şi valori mai mari. Este ca şi când cineva vorbeşte tare lângă dumneavoastră încontinuu”, afirmă Bogdan Lazarovici, consultant, inginer de sunet
Cel care produce un astfel de zgomot ar trebui amendat. Proiectul de lege depus în Parlament spune că între orele 23 şi 7 dimineaţa şi peste zi, de la 14 şi 16, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli.
„Am coborât şi lângă domnul care lucrează, care încearcă să taie cu polizorul o bucată de gresie. Aici nivelul de zgomot este de 98 de decibeli. Iată, un nivel de zgomot extrem, extrem de mare”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.
Poliţiştii sunt cei care ar urma să facă măsurătorile, cu ajutorul unui sonometru.
„Măsurarea se face în interiorul locuinţei celui care face plângerea, în locuinţa reclamantului, în niciun caz nu te duci cu sonometrul la cel de deasupra sau cel care te deranjează şi îi baţi la usă. Până când îi baţi la uşă şi aşa... s-a terminat”, declară Matei Dobrovie, deputat USR.
Iniţiatorii proiectului spun că fiecare secţie de poliţie va trebui să aibă un aparat de măsurat decibelii.
„Să mai cărăm şi aparatul de măsurat decibeli pe lângă multe altele care le avem, că poliţistul este ca o moaşă comunală, face de toate, adică un poştaş, să ne mai dea şi astea să le mai avem cu noi”, afirmă Constantin Mandache, preşedinte Sindicatul Agenţilor de Poliţie.
În final, dacă măsurătorile demonstrază că un locatar şi-a deranjat vecinii, va fi amendat cu până la 1.500 de lei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News