Invenţia unui orădean, premiată la salonul de la Geneva
Un dispozitiv care permite încălzirea unei locuinţe cu ajutorul apei extrase din adâncurile pământului i-a adus unui orădean medalia de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva. Specialiştii au apreciat utilitatea schimbătorului de căldură inventat de Adrian Farcaş şi economiile pe care acesta le aduce utilizatorilor. Astfel, factura pentru încălzirea unei locuinţe cu ajutorul acestui dispozitiv este cu 40% mai mică decât în cazul unei case legate de sistemul centralizat.
Robot cu piele vie
Negocieri SUA-Rusia la Geneva. Expert: Vor fi un eșec, îi fac jocul lui Putin
Primul summit Biden - Putin. Cu ce rezultate?
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Povestea invenţiei lui Adrian Farcaş a început în urmă cu 10 ani, dintr-o necesitate: avea nevoie de un sistem de încălzire pentru casa pe care tocmai şi-o construia. A hotărât să-şi asambleze singur pompa de încălzire pornind de la informaţii găsite pe internet.
A realizat astfel un dispozitiv care, cu ajutorul unor sonde, extrage apa din pământ la o temperatură de 12 grade şi o transferă spre casă. În timp, orădeanul i-a adus pompei mai multe îmbunătăţiri şi i-a ataşat un schimbător de căldură performant, creaţie proprie.
"Nu lasă să se depună bacterii în interiorul lui pentru că materialul din care este făcut este un material antiaderent precum teflonul şi în caz de îngheţ dacă toate sistemele de protecţie cedează atunci are capacitatea de expandare şi nu se întâmplă absolut nimic cu el, adică nu crapă, nu intră în avarie", a explicat Adrian Farcaş, inventatorul schimbătorului de căldură.
De-a lungul anilor Adrian Farcaş a îmbunãtãţit constant schimbãtorul de cãldurã, astfel cã garanţia produsului poate fi extinsã pânã la 20 de ani. L-a prezentat la numeroase târguri, iar la cea de-a 46 ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva a câştigat medalia de aur, douã diplome şi un premiu special din partea statului Taiwan.
"Din câteva sute de invenţii am fost printre cele 10-15 invenţii care sunt aplicate în practică restul sunt doar idei puse pe hârtie", spune Adrian Farcaş.
Specialiştii au apreciat economiile pe care le presupune folosirea unei pompe cu inovatorul schimbãtor de cãldurã.
"Se reduc costurile, se poate folosi energia din pământ, apa din pământ direct în schimbătorul respectiv şi nu necesită alte probleme", a explicat Marcel Bârlea, cercetător.
"Cei care au o locuinţă de 100 de metri pătraţi şi folosesc o astfel de pompă de căldură şi un schimbător de acest gen cheltuie pe lună pentru căldură aproximativ 200 de lei", a detaliat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Altfel spus, factura pentru încãlzire scade în acest caz cu 40% în comparaţie cu cei care primesc agentul termic de la sistemul centralizat. Iar asta cu o investiţie de 2.000 de euro cât costã un ansamblu format din pompã cu schimbãtor de cãldurã. Anual, Adrian Farcaş vinde 100 de bucãţi atât în ţarã, cât şi în strãinãtate.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News