Cum a ajuns statul să importe muncitori români din Italia, plătiți ca în Occident
În plină criză de forţă de muncă, autorităţile au ajuns să importe meseriaşi români. Şi mai mult, să le plătească aceleaşi salarii ca în Occident. 20 de muncitori au fost aduşi din Italia unde plecaseră la lucru, ca să renoveze o clădire istorică de la Iaşi.
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal
Prezență peste așteptări la racla Sfintei Parascheva. Zeci de mii de oameni așteaptă la coadă pentru a se închina la moaște
Cozi de kilometri pe străzile din Iași, cu ocazia pelerinajului de Sf. Parascheva
Pelerinajul de Sfânta Parascheva, mană cerească pentru afacerile din Iași
Autorul jafului de la banca din Iași vine cu o explicație halucinantă
Jaf armat într-o bancă din Iași, făptașul e de negăsit.
Frigider împins pe trecerea de pietoni
George Budescu este unul dintre meşterii angajați de firmele italiene care au câştigat contractul cu primăria de la Iaşi pentru renovarea unei clădiri istorice din capitala Moldovei: Palatul Braunstein.
„În Italia am lucrat 7 ani și acum am prins contractul ăsta aici, pe aceiași bani. Toată lumea vrea să vină acasă, dar să câștige și bani”, spune George Budescu.
Întreaga echipă a fost aleasă pe sprânceană: toţi românii sunt buni constructori, specializați în tehnici de restaurare. Câștigă cam 1.500 de euro lunar plus diurnă pentru transport și cazare. Când companiile de construcţii din Italia le-au făcut oferta să muncească acasă pe acelaşi salariu ca în peninsulă, nu au stat pe gânduri.
„Răspunsul a fost evident. Stăm mai bine pentru că avem cheltuieli mai puține”, spune Severius Judele, muncitor.
Cot la cot cu muncitorii români lucrează mai mulţi ingineri din Peninsulă. Nu este primul proiect la care colaborează, iar italienii au ajuns să îi aprecieze nu doar profesional.
„Sunt oameni specializați și buni familiști, în sensul în care țin foarte mult la cutura lor, la regiunea lor și la familiile lor înainte de toate”, spune Maurizio Trovato, administrator șantier.
Lucrările de restaurare a palatului Braunstein, clădire simbol a municipiului Iași, vor costa 20 de milioane de lei. Firmele italiene sunt singurele care s-au prezentat la licitația pentru lucrări, din cauză că în țară se găsesc foarte greu specialști în reabilitarea imobilelor de patrimoniu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News