Live

Ministrul Muncii promite că salariile profesorilor vor crește cu 20%, de la 1 martie

Data actualizării: Data publicării:

Companiile din mediul privat mai pot apela la varianta acordării de bonusuri, în loc de mărire salarială, până la data de 31 martie 2018, iar ulterior aceşti angajatori trebuie să înregistreze în Revisal contractele cu actele adiţionale care să prevadă noul brut, a declarat, luni, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la finalul Consiliului Naţional al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăţia.

„Până pe data de 31 martie, companiile din mediul privat pot să acorde bonificaţii. Până în data de 31 martie, ei (angajatorii din privat, n.r.) vor trebui să vină cu actele adiţionale, cu contractele de muncă, să le introducă în Revisal şi atunci, obligatoriu, vor trebui să transforme cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut în noul brut. Ştim că se preferă bonusurile şi că, din punct de vedere fiscal, este mai bine pentru ei, dar pot să facă acest lucru până la 31 martie. Oricum, vor trebui să respecte prevederile noului Cod Fiscal”, a spus Vasilescu.

Potrivit ministrului Muncii, angajatorii din mediul privat au recunoscut că nu au fost probleme cu transferul contribuţiilor, în sensul că fie nu au scăzut salariile nete, fie au rămas ca în 2017.

„Ordonanţa (care prevede transferul contribuţiilor, n.r.) încă se discută la comisiile de specialitate şi nu pot să vin eu, ca ministru, şi să le spun „Daţi-i drumul, fără să discutaţi!”. Cine se aşteaptă ca această Ordonanţă să pice în Parlament se înşală amarnic. Nu poate să pice, nu se mai pune problema să ne întoarcem la ce a fost anul trecut. Mă bucur să constat că reprezentanţii din mediul privat au recunoscut, astăzi, că nu a fost o problemă cu transferul contribuţiilor, în sensul să scadă netul angajaţilor aşa cum se spunea, să scadă salariile la două milioane de angajaţi şi tot felul de aberaţii de felul acesta. Am avut discuţii cu cei din mediul privat şi m-am bucurat să constat că ne dau dreptate, în sensul că nu au scăzut neturile la angajaţii, că au rămas ca şi anul trecut sau au fost creşteri oarecare. Funcţionează foarte bine protocolul pe care noi îl avem cu CNSLR Frăţia la nivel judeţean. În fiecare judeţ sunt doi reprezentanţi ai Guvernului şi doi ai CNSLR Frăţia care monitorizează toate cazurile, nu numai acolo unde sunt reprezentanţi ca şi sindicat”, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta a precizat, totodată, că reprezentanţii CNSLR Frăţia i-au cerut „câteva corecţii legislative şi, în special, este vorba despre Legea 62 pe care toate sindicatele o aşteaptă cu mare nerăbdare”.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a dat asigurări că, de la 1 martie 2018, salariile profesorilor vor creşte cu 20%, iar cele ale medicilor şi asistentelor vor urca pe grila din 2022.

CNSLR - Frăţia a organizat, luni, şedinţa Consiliului organizaţiei, în cadrul căreia a fost analizat stadiul derulării activităţii Comitetelor de Monitorizare, constituite la nivel local, privind implementarea unitară a noilor prevederi legale în domeniul fiscal şi al dialogului social, stabilite conform Protocolului încheiat de Confederaţie, cu Guvernul României.

Membrii organizaţiei sindicale s-au declarat nemulţumiţi de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 79/2017, referitoare la trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salariul mediu, prea mic în România. Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar

Prima grevă generală din istoria Arhivelor Naționale. Angajații reclamă diferențe de salarizare în teritoriu față de Capitală

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Cât a costat „Palatul Împăratului”. RA-APPS a anunțat ce sumă a decontat pentru lucrările vilei unde ar putea locui Iohannis

Partenerii noștri