Actorii colaboratori, neplătiți de Primăria Capitalei de trei luni. Motivul invocat de instituție
Actorii colaboratori de la mai multe teatre din Capitală interpretează rolul unor salariaţi neplătiţi de trei luni. Situaţia nu e o ficţiune, iar cauza e întârzierea adoptării bugetului. Maia Morgenstern, Oana Pellea şi Marius Manole au semnalat problema care îi afectează pe colegii lor, care repetă şi interpretează gratuit.
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Cum va decide Nicușor Dan pe cine va susține la alegerile prezidențiale
Nicușor Dan, despre canicula din București
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Nicușor Dan, prima reacție după ce a câștigat a doua oară Primăria Capitalei
Firea contestă rezultatele EXIT POLL-urilor
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Alexandru Călin e actor colaborator de 10 ani. În ultima perioadă, când colegi de-ai lui nu şi-au mai încasat salariile de trei luni, se poate considera norocos - a fost plătit, totuşi, pentru ianuarie şi februarie, dar din fondurile de rezervă ale teatrelor la care joacă. I s-a transmis însă că banii pentru martie, aprilie şi mai îi va primi abia la vară.
Alexandru Călin, actor independent: Este riscant, pentru că mănânci luna următoare ce joci luna asta. Problema a plecat de la amânarea cu 3 luni a bugetului și din cauza aceasta mai multe instituții de stat ne-au rugat să înelegem că trebuie să amâne plățile.
Problema a fost semnalată pe reţetele sociale de actori precum Maia Morgenstern, Oana Pellea ori Marius Manole.
Mihai Călin: Cei tineri sunt cei mai vulnerabili
Alexandru Călin, actor independent: Am fost și eu, de exemplu, pe treptele Teatrului Național alături de colegii angajați acolo, pentru susținerea magistraților. Au apărut voci care au zis: ce treabă au actorii? Să-și vadă de teatrul lor! Uite că nu putem să ne vedem nici de teatrul nostru!
Mihai Călin, actor al Teatrului Național București: Imaginați-vă că, într-o lună doar, nu ai niciun fel de încasări, deloc. Ce faci? Cum trăiești? Și aici e vorba, în marea majoritate, de cei tineri care sunt cei mai vulnerabili. Statul trebuie să finanțeze arta pentru că... Asta nu se înțelege. Arta ne scoate pur și simplu din viața asta diurnă în care ne animalizăm și ne radicalizăm, desensibilizăm la ce se întâmplă în jur.
PMB, cheltuieli neacoperite la teatre
Primăria Capitalei precizează că nu a colectat suficienţi bani din taxe şi impozite, pentru cele 14 teatre pe care le administrează şi unde există peste 2.200 de colaboratori.
Motivul pentru care nu s-au putut acoperi încă toate cheltuielile solicitate de către teatrele aflate în subordine îl reprezintă faptul că, la această dată, încasările din cote și sume din impozitul pe venit sunt cu peste 440 de milioane de lei mai mici față de anul trecut. Dacă la 31 martie anul trecut aceste încasări se ridicau la peste un miliard de lei, în prezent ele se situează la peste 730 de milioane de lei.
La Opera Comică pentru Copii sunt 348 de colaboratori, la Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” - 262 şi la Teatrul Evreiesc de Stat - 256.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News